Studiu: Persoanele vesele au avut un declin mai puțin accentuat al memoriei pe parcursul a aproape un deceniu.

Un nou studiu  publicat în revista Psychological Science constată că persoanele care sunt vesele și își manifestă des bucuria – ceea ce psihologii numesc „afect pozitiv” – sunt mai puțin susceptibile să experimenteze declinul memoriei pe măsură ce îmbătrânesc.

Acest rezultat se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări privind rolul afectelor pozitive în îmbătrânirea sănătoasă.

O echipă de cercetători a analizat datele a 991 adulți americani de vârstă mijlocie și mai în vârstă care au participat la un studiu național realizat în trei perioade de timp:  1995 – 1996, 2004 – 2006 și 2013 – 2014.

La fiecare evaluare, participanții au raportat o serie de emoții pozitive pe care le-au experimentat în ultimele 30 de zile. La ultimele două evaluări, participanții au trecut prin teste de performanță a memoriei. Aceste teste au constat în redarea cuvintelor imediat după ce le-au fost prezentat și din nou 15 minute mai târziu.

Cercetătorii au studiat asocierea dintre ‘’afectul pozitiv’’ și declinul memoriei. Au luat în considerare vârsta, sexul, educația, depresia, efectul negativ și extraversia.

„Cercetările noastre arată că memoria intră în declin odată cu vârsta”, a declarat Claudia Haase, profesor asociat la Universitatea Northwestern și autor principal al lucrării. „Cu toate acestea, persoanele cu niveluri mai ridicate de afectare pozitivă au avut un declin mai puțin accentuat al memoriei pe parcursul a aproape un deceniu”, a adăugat Emily Hittner, absolventă de doctorat la Northwestern University și autorul principal al lucrării.