Ministrul Sănătății și cel al Afacerilor Interne au semnat Ordinul prin care purtarea măștii de protecție devine obligatorie și în spațiile publice deschise.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise.

Excepții

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

De exemplu, într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6/1.000 de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.), nu trebuie să poarte mască. Atunci când o persoană interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună nu se mai consideră activitate în mod individual și devine obligatorie purtarea măștii de protecție. Ministerul Sănătății mai menționează că rămâne în continuare în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate, indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.