Aproximativ 15.000 de români sunt diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale, calitatea vieții lor fiind grav afectată de simptome.

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afecțiuni cronice care implică inflamația la nivelul unui segment sau al întregului tract intestinal și care afectează procesele de digestie, absorbție și eliminarea reziduurilor.

Se împart în două categorii distincte: Boala Crohn (afectează întreg peretele intestinal în oricare segment) și Colita ulcerativă (afectează mucoasa intestinală doar la nivelul colonului). BII pot debuta oricând în decursul vieții, dar majoritatea cazurilor se întâlnesc între 20-30 de ani.

Simptome

Simptomele Colitei Ulcerative sunt diaree cronică, sângerare digestivă inferioară, durere abdominală, pierdere în greutate. Simptomele pentru Boala Crohn sunt durere abdominală, pierdere în greutate, diaree cronică și sângerare digestivă inferioară.

”Boala debutează în forță și îți schimbă viața. La mine, a început cu 30 de scaune cu sânge pe zi. Am fost destul de speriat, ajunsesem să stau mai mult în casă, mai precis în baie”, declară Răzvan Drăgoi, pacient cu Colită Ulcerativă.

Bolile Inflamatorii Intestinale au un puternic impact asupra vieții pacienților, manifestat prin izolare socială, oboseală, reducerea calității vieții, scăderea stimei de sine, disfuncții sexuale. De asemenea, au impact și asupra sănătății mintale a pacienților, manifestat prin anxietate, depresie și stres.

”Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de interacţiunea a trei factori: genetici, imunologici (sistemul imunitar nu mai recunoaște și nu mai tolerează flora bacteriană a intestinului) şi de mediu. Pentru pacienții deja diagnosticați, cea mai importantă este calitatea vieții acestora”, spune prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, șef Clinică Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

”Make COVID-19 Stop!”

Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale este marcată la nivel internațional, în fiecare an, pe 19 mai.

În România, evenimentul este marcat prin campania de educare și informare a Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) pentru IBD (Inflammatory Bowel Disease) Day 2020 – ”Make COVID-19 Stop!”.

Campania a început în luna aprilie, se va încheia în luna iunie și este concepută pentru identificarea nevoilor și a mesajelor pacienților cu aceste afecțiuni.

Recomandări

Ce trebuie să facă pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale în contextul COVID-19:

  • Să păstreze legătura telefonică cu medicul curant. Multe lucruri se pot afla cu un simplu telefon – de pildă cum pot continua tratamentul fără să se expună vreunui risc.
  • Să meargă la tratament. Centrele medicale sunt pregătite să îi primească în condiții de siguranță – există secții sau centre dedicate administrării tratamentelor.
  • Dacă au nevoie de rețetă, să discute cu medicul de familie și să îl pună în legătură cu medicul curant. Medicul de familie poate da prescripție pentru trei luni și poate administra terapia cu suportul medicului specialist
  •   Să păstreze distanțarea socială.

Pacienții cu BII nu sunt mai expuși la infecție decât alți pacienți, dar, în eventualitatea contractării virusului, riscurile pot fi mai mari pentru ei.

”Cel mai important lucru pe care îl au de făcut pacienții cu Boli Inflamatorii Instestinale în această perioadă este să nu întrerupă tratamentul. Întreruperea ar putea duce la reapariția inflamației sau la complicații. Și, pe cât posibil, să nu se îngrijoreze, noi suntem aici pentru ei în continuare”, atrage atenția prof. dr. Daniela Dobru, medic primar gastroenterolog, Șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean Târgu Mureș, președintele Clubului Român pentru Boala Crohn și Colita Ulcerativă.