Risc de COVID-19 la piscină. Se pare că nu apa, în sine, este periculoasă, ci spațiul închis al piscinelor acoperite.

Risc de COVID-19 la piscină. Pentru că mai sunt doar câteva zile până când vara începe oficial și pentru că suntem ”consemnați” la domiciliu de aproape 3 luni, este firesc să ne întrebăm dacă există vreun  risc să ne infectăm cu SARS-CoV-2 când mergem la piscină (având în vedere că, momentan, nu avem o scuză ”legală” pentru fugitul la mare).

Anumite studii susțin că ar putea exista anumite riscuri la piscinele interioare. Cauzele ar putea fi aglomerația, circulația slabă a aerului și suprafețele contaminate, cum ar fi balustradele.

Clorul inactivează foarte eficient virusuri similare coronavirusului

Experții încearcă să determine modul în care clorul din apa piscinelor interacționează cu contaminanți precum fluidele corporale, medicale sau produsele de igienă personală. Nu există date care să arate cum răspunde coronavirusul la clor. Însă se știe că această substanță chimică inactivează foarte eficient virusuri similare. ”Dacă se respectă o concentrație între 1 și 5 miligrame de clor pe litru de apă, aceasta ar putea reduce capacitatea de infectare a noului coronavirus.

Totuși, se pune problema spațiului închis din jurul piscinei, care ar putea reprezenta un spațiu la fel de periculos ca și alte incinte în care SARS-CoV-2 s-ar putea transmite cu ușurință de la o persoană la alta.

Concluzia: mai așteptați până se face cald afară, astfel încât să puteți merge la o piscină exterioară. Sau până avem voie să plecăm la mare fără declarații și explicații.