Panourile fotovoltaice sunt echipamente care produc energia electrică necesară pentru funcționarea dispozitivelor electronice și electrocasnice dintr-o locuință/firmă.
În contextul în care factura la energie electrică crește constant, iar sursele verzi de energie sunt din ce în ce mai promovate la nivel european, pe piața românească apar tot mai multe soluții pentru producerea energei electrice și, în plus, pentru obținerea independenței energetice a consumatorului. Panourile fotovoltaice sunt echipamente care produc energia electrică necesară pentru funcționarea dispozitivelor electronice și electrocasnice dintr-o locuință/firmă.
Soarele emite către Pământ energie în formă de căldură și lumină. Datorită noilor tehnologii, lumina solară este captată cu ajutorul panourilor fotovoltaice și transformată în energie electrică, ce poate fi utilizată în consumul necesar unei case sau firme. Mai mult decât atât, surplusul de energie electrică produsă poate fi injectat în rețeaua națională, reducând, astfel, substanțial costul energiei electrice.
Principiu de funcționare și consum
Sistemele fotovoltaice standard sunt fabricate din mai multe straturi de celule din silicon, o ramă de metal, carcasă de sticla, o rețea de materiale semiconductoare asemănătoare cu cele utilizate pentru producerea cip-urilor și un invertor. Siliconul celulelor este format din siliciu, acesta având proprietăți semiconductoare care permit absorbția energiei solare și transformarea ei în energie electrică. Când lumina soarelui se revarsă pe sistemul fotovoltaic, reacționează cu celulele din silicon. Sub acțiunea luminii, electronii din aceste celule încep să se miște, producând, astfel, curent electric.
Panourile fotovoltaice se pot amplasa pe orice tip de acoperiș. Pentru a beneficia de randament maxim, unghiul ideal de înclinare ar trebui să fie de 30 grade, cu orientarea către Sud sau către Est-Vest. Spațiul necesar montajului pe acoperiș a sistemului de 3kWh este de aproximativ 20 mp și include 10 panouri de 300W, cu dimensiuni 1640x992x35 mm .
Sistemul are o capacitate de producție minimă garantată lunar de 490 kWh ( medie), generând anual energie totală de aproximativ 5880 kWh. Însă producția de energie variază în funcție de anotimp. Pe timp de vară, sistemul produce minimum 650 kWh, iar pe timp de iarnă nu va produce mai mult de 190 kWh. Producția de energie poate fi monitorizată și controlată de la distanță prin intermediul telefonului, laptopului sau tabletei.
Ajutor pentru montarea panourilor fotovoltaice
Companiile producătoare/distribuitoare de panouri fotovoltaice vin în ajutorul clienților cu o gamă largă de produse și servicii adiționale. Un sistem fotovoltaic complet este reprezentat de un panou fotovoltaic policristalin / monocristalin cu garanție de 25 ani, invertor monofazat sau trifazat de înaltă calitate împreună cu aplicația online de monitorizare a producției / consumului energetic cu garanție de 10 ani, suporți structură ușoară bară de aluminiu pentru prindere panouri pe acoperiș. Cînd vă decideți să montați pe casă un sistem fotovoltaic, asigurați-vă că firma la care apelați oferă servicii complete:
– Montaj și punere în funcțiune cu personal autorizat;
– Asistență, consultanță și oferte personalizate, în funcție de nevoile clientului;
– Soluții de finanțare (leasing) pentru persoane fizice și juridice;
– Asistență în pregătirea actelor necesare montării și sprijin în obținerea avizului tehnic de racordare (contor cu dublu sens) ;
– Mentenanță.
Mai multe informații despre panourile fotovoltaice distribuite de VIVARO SOLAR ENERGY – AICI.