Proiectul ”Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” informează persoanele care se confruntă cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar.

În 2018, numărul de cazuri noi de cancer de plămân diagnosticate în România a fost estimat la 11.340 de cazuri. iar mortalitatea în același an s-a ridicat la 10.277 pacienți, reprezentând prima cauză a decesului prin cancer în România. În țara noastră, cancerul de plamân este cel mai întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților și al patrulea cel mai întâlnit în cazul femeilor (dupa cancerul de sân, cel colorectal și cel de col uterin).

Fumatul este cauza pentru aproape 9 din 10 cancere pulmonare

Comparativ cu nefumătorii, fumătorii au un risc de 25 de ori mai multe de a dezvolta cancer pulmonar. ”Dacă nimeni nu ar mai fuma, peste 15 ani ar scădea cu 80% numărul cazurilor de cancer pulmonar”, afirmat prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este strâns legat de vârsta la care o persoană începe sa fumeze, de cât timp fumează și de numărul de țigări pe care le fumează pe zi. Fumatul pasiv poate, de asemenea, influenșa riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar. Persoanele care nu au fumat, dar care au fost frecvent expuse la fum de țigară, sunt cu 20-30% mai predispuse riscului de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumatorii care nu au fost expuși. Persoanele care nu au fumat niciodata și nu au fost expuse frecvent la fum de țigară au un risc de aproximativ 0,5% de a dezvolta cancer pulmonar.

Pandemia și efectul asupra bolnavilor

Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Mondială a Sănătății, 90% dintre țări au raportat întreruperi ale serviciilor esențiale de sănătate în contextul pandemiei. Zonele cele mai frecvent afectate includ: serviciile bazate pe accesul la unități de îngrijiri medicale (61%), diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile (69%), tratamentul tulburărilor de sănătate mintală (61%) și diagnosticul și tratamentul cancerului (55%). În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), cu sprijinul Roche România, a lansat proiectul „Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului”, un ghid de informare pentru persoanele care se confruntă cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar.

„Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” le explică pacienților care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. În acest ghid, pacienții pot citi informatii despre incidența și prevalența bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune prevenția în această boală, care sunt opțiunile disponibile de tratament și cum pot pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal, în pofida diagnosticului. De asemenea, pacienții pot accesa informații suplimentare despre ghiduri internaționale de tratament și grupuri de sprijin pentru pacienți.

Documentul poate fi descărcat gratuit de AICI.