Hipertensiunea arterială (HTA) continuă să fie o problemă importantă de sănătate publică, fiind principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare din România, acestea din urmă determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%).

Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări severe: insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală, etc.

Marcând Ziua Internațională de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, în cadrul campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” derulate de către Societatea Română de Cardiologie, medicii cardiologi atrag atenția asupra unor convingeri greșite care zădărnicesc eforturile de reducere a mortalității și invalidității prin boli cardiovasculare în țara noastră. Cu această ocazie, în seara de 17 mai, clădirea Arcului de Triumf din București va fi iluminată în roșu.

„Deși practic toți românii au auzit de hipertensiune, vedem printr-un studiu recent că un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensionale: măsurarea periodică a tensiunii arteriale chiar și în absența unor semne sau simptome, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea  zădărnicite eforturile de prevenire a urmărilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,” atrage atenția prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie. „Analiza SEPHAR III din 2016 arăta că doar o treime dintre români aveau valorile tensionale optim controlate. Doar o parte din pacienții hipertensivi urmează tratament, aproximativ 70-75%. Dintre cei care urmează tratament doar un procent mic este corect controlat, adică tratamentul își atinge ținta iar valorile tensiunii sunt în limitele dorite” subliniază prof. univ. dr. Bogdan-Alexandru Popescu.

În cadrul unei analize cantitative din 2021 vizând atitudinea față de HTA [1], 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața. La fel de îngrijorător este și faptul că dintre intervievați niciunul nu a mai ales faptul că hipertensiunea arterială poate să nu prezinte simptome.

„Obiectivul medicației antihipertensive este să aducă la un nivel țintă normal tensiunea arterială. În caz contrar inima, vasele de sânge și celelalte organe suferă, iar în timp efectele sunt ireversibile. Faptul că tratamentul antihipertensiv și-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicația să fie întreruptă. Efectul unei întreruperi bruște poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul când se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice,” avertizează prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu.

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Un procent semnificativ, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială[2]. Acestea sunt cifre îngrijorătoare care demonstrează ca hipertensiunea arterială este o problema majora de sanatate publica în România.

Prin campania de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, Societatea Română de Cardiologie vine în întâmpinarea nevoii de informare a românilor. În continuare, în 2021, publicul dorește să cunoască în principal cum să își controleze hipertensiunea arterială (56% din eșantionul intervievat[3]), care sunt cauzele (50%) și simptomele afecțiunii (45%).

„Credem în puterea comunicării medic-pacient pentru formarea unor comunități mai bine informate și, astfel, mai sănătoase. Este conceptul pe care se bazează și campania de informare asupra hipertensiunii arteriale derulată de către Societatea Română de Cardiologie din 2019. Eforturile noastre merg spre a duce mesajele de prevenție cât mai aproape de public, într-o manieră atractivă și convingătoare. Din 2020 îl avem alături, pentru a întări mesajele medicilor cardiologi, pe dl. Mircea Lucescu. Anul acesta ne bucurăm să colaborăm cu încă 5 personalități îndrăgite de public: Adrian Despot, Virgil Ianțu, Vizante, Ana Radu, Radu Gabriel. Măsoară-ți tensiunea arterială și sfătuiește-i și pe cei dragi să facă la fel. Ține legătura cu medicul tău și respectă întocmai ce ți-a recomandat. De ce? Pentru că așa spun eu!” reamintește, în spiritul campaniei de informare, Șef de Lucrări dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Controlul valorilor tensionale / țintele pentru pacienții sub tratament antihipertensiv

Valorile tensiunii arteriale pentru persoanele fără diagnostic hipertensiv:

Valorile generale țintă ale tensiunii arterială pentru pacienții diagnosticați cu hipertensiune arterială, aflați sub tratament antihipertensiv:

 

Majoritatea pacienților sub 65 de ani au ținta tensională pentru TA sistolică între 120 și 130 mmHg, în timp ce pacientul peste 65 de ani are o țintă tensională între 130 și 140 mmHg. În ceea ce privește tensiunea diastolică, aceasta ar trebui să se situeze undeva între 70 și 80 mmHg, indiferent de vârsta pacientului.

Controlul valorilor tensionale se menține optim printr-un regim de viață echilibrat și un tratament antihipertensiv stabilit de către medic potrivit profilului fiecărui pacient, în condițiile respectării întocmai a acestui tratament de către pacient și monitorizării regulate a valorilor tensionale, așa cum a recomandat medicul.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

ALEGEREA DISPOZITIVULUI:

 • ghidurile recomandă folosirea unui tensiometru de braț și nu cel pentru încheietura mâinii. Măsurarea trebuie să se facă cât mai aproape de inimă, pentru o înregistrare corectă a valorilor tensionale.

PREGĂTIREA PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII:

 • atmosferă liniştită, fără stres, cel puţin 5 minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale
 • cameră bine încălzită cu o temperatură potrivită
 • nu consumaţi cafea şi nu fumaţi cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii
 • nu folosiţi substanţe sau medicamente care pot creşte tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături în nas contra răcelii)
 • fără haine strânse pe braţ/antebraţ, ridicați manșeta cămășii sau îndepărtați cămașa pe timpul măsurătorii astfel încât brațul la care se face măsurătoarea să nu fie strâns de haine
 • repaus cu cel puţin 5 minute anterior măsurătorii
 • nu vorbiţi înainte şi/sau în timpul măsurătorii
 • nu mișcați mâna, degetele și nu contractați mușchii brațului pe parcursul efectuării unei măsurători
 • mergeți la toaletă înainte de măsurarea tensiunii arteriale

POSTURA:

 • aşezat, cu spatele bine sprijinit şi cu braţul sprijinit la nivelul inimii
 • picioarele trebuie să atingă podeaua şi să nu fie încrucişate
 • brațul este sprijinit pe masă și situat la nivelul inimii
 • marginea inferioară a manșetei se va poziționa cu 2-3 cm mai sus de plica cotului

RECOMANDĂRI PENTRU MĂSURARE

 • iniţial se va măsura tensiunea la ambele braţe pentru a se identifica dacă există diferențe între măsurători
 • ulterior tensiunea se va măsura la braţul cu valoarea cea mai mare
 • dispozitivul de automăsurare prezintă două valori în mmHG – mm coloană de mercur (ex. 138 si 89); valoarea mai mare se numește tensiune arterială sistolică și valoarea mai mică se numește tensiune arterială diastolică
 • pentru monitorizarea tensiunii arteriale (control TA la domiciliu) se vor efectua două măsurători, la distanţă de 1-3 minute, dimineaţa la trezire, şi seara, la culcare
 • valorile astfel obţinute să vor nota într-un tabel
 • înainte de vizita la medic se recomandă măsurarea valorilor tensionale dimineața și seara, timp de 7 zile și notarea acestor valori într-un tabel.

Referințe:

[1] Analiza cantitativă bianuală „Nivelul de informare asupra hipertensiunii arteriale”, noiembrie-decembrie 2021, Mercury Research

[2] Studiul SEPHAR III, 2016

[3] Idem 1