Medicii avertizează că, în ultimii ani, au depistat foarte multe cazuri de persoane cu vârste între 20 și 40 de ani cu hipertensiune arterială.

La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi, cu peste 10 milioane de decese anual. Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul contributor la accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut, boală cronică de rinichi, etc.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de Societatea Română de Hipertensiune, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială.

HTA și COVID-19

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă patologie cardiovasculară asociată cu riscul de apariție a infecției cu Covid-19 și cu o evoluție mai severă. Pe de altă parte, statisticile publicate recent, chiar din China, arată că această corelație între prevalența hipertensiunii și formele mai severe de COVID-19 are legătură și cu o vârstă mai avansată a acestor pacienți.

”Cum bine se știe, hipertensiunea arterială își crește prevalența odată cu vârsta. Pacienții la care s-a observat această creștere a riscului de forme severe de COVID-19 erau cam cu o decadă de vârstă mai mari decât media pacienților incluși în studiu. O preocupare este legată de tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. S-a ridicat suspiciunea, la un moment dat, că ar putea, prin medierea către enzima de conversie a pătrunderii virusului în mediul intracelular, să crească susceptibilitatea acestor pacienți la a dezvolta această boală și eventual boală severă. Nu există nicio legătură nici în sensul favorizării, nici în sensul defavorizării evoluției pacienților cu virus SARS-CoV-2 care se află sub tratament cu inhibitori de enzimă de conversie sau sartani. Recomandările actuale sunt să nu se întrerupă administrarea acestor medicamente atunci când ele se află în schema de tratament a pacienților care dezvoltă COVID-19”, explică prof. dr. Doina Dimulescu, președinte al Societății Române de Hipertensiune.

Măsoară-ți tensiunea arterială

Societatea Română de Cardiologie derulează programul de informare și conștientizare la nivel național a populației cu privire la hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială!#PentruCăAșaSpunEu”.

”Hipertensiunea este <ucigașul tăcut>, iar faptul că valorile tensionale cresc trebuie să îngrijoreze pe toată lumea Măsurarea tensiunii arteriale este primul pas către o viață mai lungă. Anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, World Hypertension League a decis nu numai amânarea manifestărilor specifice dedicate Zilei Internaționale a Hipertensiunii, ci și schimbarea sloganului. Timp de 5 ani a promovat ideea <Cunoaște-ți numerele> (valorile tensionale). De anul acesta, mesajul este diferit: <Măsoară-ți tensiunea arterială, controleaz-o, trăiește mai mult!>”, atrage atenția și conf. dr. Elisabeta Bădilă, președinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

Ce este tensiunea arterială?

Sistemul circulator, unul dintre componentele fundamentale ale corpului nostru, este compus din inimă și vasele de sânge. Tensiunea arterială este determinată de forța cu care inima trimite sângele în artere și de rezistența la flux opusă de către pereții arterelor. Aceasta are două valori, denumite „sistolică” și „diastolică”. Valoarea mai mare, citită prima – „tensiunea sistolică”-, este determinată, în principal, de forța cu care inima trimite sângele în artere. Valoarea mai mică, citită a doua, denumită „tensiunea diastolică”, este determinată în principal de rezistența pereților arterelor.

Tensiunea arterială („TA”) se măsoară în milimetri coloană de mercur (mm Hg). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt: mai puțin de 130 mmHg tensiunea sistolică și mai puțin de 85 mmHg tensiunea diastolică.

Mai multe despre hipertensiunea arterială – AICI.