Proiectul „Navigator pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar” este dedicat persoanelor care se află față în față cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar.
Prin intermediul activităților din cadrul proiectului „Navigator pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) își propune creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu această boală, prin scurtarea timpului de la diagnostic la inițierea tratamentului.
Proiectul este realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC), Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Oncologie Medicală, și în colaborare cu Amazonia Navigators.
“În România, conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața anual din această cauză. Punerea diagnosticului de cancer bronhopulmonar în cel mai scurt timp de la momentul apariției suspiciunii este o etapă vitală în asigurarea tratamentului potrivit, la momentul potrivit. Din păcate, în foarte multe dintre cazuri, acest diagnostic este pus cu întârziere de luni întregi, în condițiile în care media de supraviețuire este de 6-18 luni și doar aproximativ 20% dintre pacienți trăiesc mai mult de un an. A venit momentul ca timpul petrecut de la suspiciune la un diagnostic confirmat de cancer bronhopulmonar să fie scurtat, iar navigatorul de pacienți are exact acest rol”, declară Cezar Irimia, președinte FABC.
Diagnostic de precizie
Programul de navigare are o abordare centrată pe pacient, ține cont de nevoile acestuia în raport cu sistemul de sănătate, precum și traseul pacientului de la suspiciunea de cancer bronhopulmonar la confirmarea diagnosticului. Rolul navigatorului de pacienți este de a asigura informarea, educarea și mobilizarea continuă și în timp util a unui pacient cu cancer bronhopulmonar în sistemul medical, în vederea stabilirii unui diagnostic de precizie.
„Amazonia Navigators are o experiență de peste 15 ani în navigarea de pacienți oncologici, reușind să ajute peste 4000 de pacienți în lupta împotriva cancerului, de la momentul suspiciunii, până la confirmarea diagnosticului și inițierea tratamentului. Prin intermediul acestui proiect, ne adresăm direct persoanei cu suspiciune de cancer bronhopulmonar, pentru care ne propunem să scurtăm timpul petrecut în sistemul de sănătate până la momentul primirii unui diagnostic final. Pentru această categorie de persoane, potențiali pacienți, timpul este cu adevărat cea mai importantă resursă. Navigatorii de pacienți sunt alături de ei, de familiile lor și de medici, astfel încât să se asigure că timpul este de partea lor”, declară Victoria Asanache, fondator Amazonia Navigators.
Bilet de trimitere
Pentru a avea acces la programul „Navigator pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar”, persoanele care sunt în situația de a avea suspiciune confirmată de cancer bronhopulmonar trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie valid, să acceseze platforma https://callcenter.i-pacient.ro/, unde trebuie să se înregistreze și să primească un cont de utilizator, care le dă acces direct la informații. Serviciile sunt gratuite, în limita celor 50 de locuri disponibile în cadrul proiectului- pilot.