Autotestul HIV. 50% dintre cazurile HIV descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, în faze avansate ale infecției.
Autotestul HIV, gratuit. ARAS – Asociația Română Anti-SIDA organizează prima ediție a Săptămânii Internaționale a Testării (23-29 noiembrie).
Săptămâna Internațională a Testării este o inițiativă a Coaliției PLUS, în care ARAS este membră. Campania își propune sensibilizarea publicului larg și a persoanelor vulnerabile cu privire la problematica testării HIV, un prim pas împotriva acestei epidemii.
În cadrul acestei prime ediții, ARAS, în parteneriat cu Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, derulează un proiect-pilot de autotestare în întreaga țară. Scopul este de a crește accesul la testare HIV pentru toate categoriile de populație, astfel încât cât mai multe persoane să-și cunoască statutul serologic, să înceapă tratamentul corespunzător, contribuind la stoparea transmiterii.
700 de persoane se vor putea testa la domiciliu folosind un autotest HIV, pe care ARAS îl va trimite gratuit, prin curierat rapid. Pentru că protecția rămâne cel mai eficient mod de a preveni HIV, autotestul va veni însoțit și de prezervative, oferite gratuit de Durex România, partener ARAS în campaniile de prevenire și testare HIV.
Mai multe detalii legate de modalitatea de comandă a autotestului găsiți AICI.
Creșterea accesului la testare HIV
În ciuda progreselor realizate în ultimii ani, accesul la testare și diagnosticarea precoce rămân o problemă în majoritatea țărilor lumii. Aproape 50% dintre cazurile nou-descoperite anual în România sunt diagnosticate târziu, deja în faza de SIDA.
„Testarea este un prim și important pas în controlarea infecției cu HIV/SIDA și în stoparea ei. Depistarea precoce prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru individ, dar și pentru societate. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă. Astfel, el nu mai transmite virusul. Autotestul HIV permite oricui să se testeze, inclusiv în pandemie”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI „Prof. Dr. Matei Balș”.
Pandemia de Covid-19 a afectat puternic și domeniul HIV, în special accesul la testare, care a scăzut dramatic: în primele 6 luni ale lui 2020 s-au realizat cu 75% mai puține teste HIV decât în aceeași perioadă a anului trecut.
„Autotestul a devenit în prezent o necesitate, mai ales în contextul actual determinat de Coronavirus, când testarea a scăzut la nivel național. Prin acesta putem asigura accesul la testare HIV ușor și mai ales în siguranță pentru oricine dorește să se testeze, indiferent de localitate sau de perioada zilei”, a anunțat Mihai Lixandru, coordonator al Săptămânii Internaționale a Testării – ARAS.
Obiectivele luptei împotriva HIV/SIDA la nivel mondial
Împreună cu țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, România s-a angajat ca, până în 2020, să atingă țintele stabilite la nivel mondial prin acordul UNAIDS 90-90-90. Cei trei ”90” se traduc astfel. 90% dintre persoanele infectate cu HIV să fie diagnosticate. Dintre acestea, 90% să beneficieze de terapie ARV. Dintre cele aflate sub tratament, 90% să ajungă la o încărcătură virală nedetectabilă, ceea ce duce la scăderea riscului de transmitere. Deoarece infecția cu HIV este o problema globală de sănătate publică, UNAIDS și-a propus ca obiectiv stoparea răspândirii HIV până în 2030.