Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au de acum acces la un tratament pe bază de imunoterapie compensat prin Programul Național de Oncologie.

Cancer de vezică urinară. Ultimele decenii au avut progrese modeste în identificarea de noi soluții terapeutice pentru acest tip de cancer, tratamentul fiind limitat la chimioterapie, dar dezvoltarea imunoterapiei din ultimii ani a oferit o șansă reală pentru pacienți.

„Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.

Ghid pentru pacienții cu cancer

Ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala” a fost realizat pentru a-i ajuta pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările afecţiunii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe www.invingemcancerul.ro.

„Pacienţii cu cancer de vezică urinară au o serie de nevoi speciale. Ratele de vindecare sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, unde supravieţuirea scade foarte mult. Cu atât mai mult mă bucur că aceşti pacienți nu au rămas uitaţi şi că au în sfârşit acces la cele mai noi tratamente, precum cele cu imunoterapie oncologică. Acest ghid reprezintă un sprijin în plus şi speranţă oferită acestor pacienţi”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cum funcționează imunoterapia

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul.  Imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

„Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calității vieții pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, spune dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti.

Cancerul de vezică urinară în România

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.400 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. De asemenea, se înregistrează 1.670 decese anual (boala este a 7-a cauză de deces prin cancer la bărbaţi).

Boala afectează în proporţie de 80% bărbaţi. 60% din cazuri se înregistrează la persoane cu vârsta de peste 65 de ani la momentul diagnosticului.

Factori de risc

Fumatul este implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer de vezică urinară. Un alt factor este expunerea la factori cancerigeni la locul de muncă. Alţi factori de risc sunt: infecţiile urinare, pietrele la rinichi, iritaţiile cronice ale vezicii, istoricul familial, stilul de viaţă şi alimentaţia.

Semne şi simptome

  • Prezenţa sângelui în urină
  • Dificultăţi în urinare
  • Durere localizată
  • Edeme în zona genitală