Ai auzit în ultimii ani tot mai des de superalimentul semințele de chia. El este încă la modă, se consumă cu precădere de către cei care țin diete, de cei ce nu consumă făinoase și lactate, de către vegani și de fanii conceptului nutriție sănătoasă.
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică (AND), oamenii mănâncă semințe de chia de mii de ani. Se crede că ele provin din America Centrală, unde au fost cândva un element de bază în dieta poporului aztec. Semințele de chia sunt date de o plantă deșertică, numită Salvia hispanica, ce face parte din familia mentei.
Așadar, ce beneficii aduc semințele de chia, de ce sunt considerate superaliment?
Potrivit Departamentului Agriculturii Statelor Unite (USDA), cca. 2 linguri de semințe de chia (necesarul de consum zilnic) conțin: 138 de calorii, 5 grame de proteine, 8 grame de grăsimi, 12 grame de carbohidrați și 10 grame de fibre. Astfel, ele sunt sunt pline de nutrienți, inclusiv fibre, proteine, minerale și acizi grași omega-3, devenind o sursă foarte bună de susținere a organismului.
Semințele de chia, sursă de top de acizi grași omega-3 și omega-6
Ele sunt mai bogate în acești acizi grași decât majoritatea altor surse de plante. Conțin, astfel, acele substanțe grase esențiale, pe care organismul trebuie să le obțină din alimente, pentru a susține o varietate de funcții, după cum explică Biblioteca Națională de Medicină din SUA. Acești acizi grași esențiali oferă energie corpului tău, susțin sistemului imunitar, cardiovascular și endocrin și scad inflamația, potrivit Self.com, citind Institutul Național de Sănătate din SUA.
Bune pentru sănătatea digestivă
Au un conținut de fibre impresionant, 10 grame per porție, adică între 29% și 45% din fibrele de care ai nevoie într-o singură zi. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aceste semințe fac minuni pentru tractul gastro-intestinal. Majoritatea fibrelor de chia sunt insolubile, prevenind constipația.
Sunt sățioase
Astfel, te ajută să rămâi sătul. „Atât fibrele, cât și proteinele se deplasează într-un timp mai lung prin tractul digestiv decât carbohidrații rafinați, ajutându-ne să ne simțim cu stomacul plin mai repede”, potrivit experților citați de platforma SELF. Conținutul de fibre ajută, de asemenea, ca nivelul zahărului din sânge să rămână unul optim, chiar și după masă, conform CDC.
Ajută la recuperare, după antrenamentele fizice
Un pumn de semințe de chia te ajută să îți revii foarte repede dupa un antrenament intens la sală. Și asta pentru că reprezintă proteina vegetală completă. Ele conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce singur, așa cum explică specialiștii Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H.. Exercițiile fizice pot provoca mici rupturi în fibrele musculare, iar proteinele din chia te ajută la repararea țesuturilor respective.
Chia ajută la menținerea sănătății oaselor
Aceste semințe pot fi prima alegere atunci când vrei să consumi un aliment non-lactat, bun pentru oase. Ele sunt o sursă bună de minerale ca: fosfor, potasiu, magneziu și sunt deosebit de bogate în calciu, care este foarte important pentru menținerea sănătății oaselor. O porție de semințe de chia asigură aproximativ 18% din doza zilnică recomandată (DZR) pentru calciu, potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H. Astfel, acest aliment devine necesar pentru adepții unui stil de viață vegan, care nu consumă lactate.
Câte semințe de chia ar trebui să mănânci pe zi?
O porție standard de semințe de chia este de aproximativ două linguri, conform USDA. Bineînțeles că poți mânca mai multe porții de semințe de chia, atâta timp cât ții cont de conținutul lor bogat în fibre.
Efecte secundare
Există două potențiale efecte secundare ale semințelor de chia. Din cauza conținutului lor mare de fibre, consumul de prea multe odată s-ar putea să îți dea digestia peste cap și să ai parte de gaze, balonare, crampe, conform Clinicii Mayo.
Specialiștii în nutriție citați de Self.com sugerează să începi consumul de chia cu câteva lingurițe și să crești treptat cantitatea, pentru pentru a evita orice disconfort gastro-intestinal. Și, de asemenea, să le consumi cu multe lichide. Fibrele funcționează cel mai bine în sistemul gastro-intestinal atunci când sunt consumate cu multă apă. Apa, ceaiul și chiar cafeaua vor ajuta la menținerea chia și a fibrelor sale în mișcarea lor prin tractul digestiv.
Când să eviți chia?
Dacă aveți probleme la înghițire, din cauza dimensiunilor lor mici și texturii uscate, există pericol de înecare și sufocare. Și dacă aveți probleme digestive, știut fiind faptul că aceste semințe au conținut mare de fibre.
Cum se consumă?
Încearcă să încorporezi semințele de chia în alimente sau băuturi, cum ar fi smoothie-uri, iaurt sau budincă. Pune o mână de semințe de chia în compoziția de prăjituri sau în bolul cu cereale, pentru un plus ușor de textură și fibre.
Iată aici 5 variante de budincă de chia pentru mic dejun.
Poftă mare!