Informațiile în ceea ce privește efectele infecției cu coronavirus asupra femeii gravide și nou-născutului sunt puține. Cauza: un număr limitat de cazuri.

Se pare, contrar așteptărilor, că aceștia nu sunt predispuși la infecții severe. „Gravidele sunt în mod normal mai susceptibile la infecții din cauza stării de imunosupresie din cadrul sarcinii”, explică asistent univ. dr. Andreea Velișcu Carp și Mihaela Braga, medic rezident Obstetrica-Ginecologie – Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”.

Într-un studiu realizat pe 147 de gravide, s-a observat o rată de 8% de infecții severe (în populația generală este de 13,8%) și o rată de 1% de infecții critice (în populația generală este de 6.1%). Dar dacă gravida are comorbidități, aceasta prezintă un risc mai mare de infecție severă.

”Cu toții cunoaștem deja cele două metode prin care se răspândește virusul. Și anume prin contact apropiat (la mai puțin de 2 metri) sau prin atingerea unor suprafețe sau obiecte comune cu o persoană infectată. Femeile gravide nu prezintă un risc crescut de infectare cu coronavirus, în comparație cu populația generală. Însă, potrivit medicilor, dovezile sunt contradictorii în ceea ce privește transmiterea verticală, adică transmiterea de la mamă la făt înainte de naștere sau în timpul nașterii.

Inițial, studiile publicate de medicii chinezi au arătat că toate probele recoltate de la nou-născuții proveniți din mame infectate cu coronavirus au fost negative. Recent, au apărut două studii care demonstrează prezența anticorpilor Ig M în serul nou-născuților. Cum anticorpii Ig M nu traversează placenta, este clar că aceștia provin din răspunsul fătului la infecția din uter. Pentru o concluzie finală, este nevoie însă de studii pe loturi mai mari de pacienți. Majoritatea femeilor gravide vor prezenta simptome ușoare sau moderate, asemănătoare celor din cadrul gripe. Acestea sunt: tusea, febra, dificultățile în timpul respirației, durerile de cap, lipsa mirosului sunt alte simptome relevante.

Tulburări de coagulare

Este bine cunoscut faptul că în sarcină există o stare de hipercoagulabilitate, iar datele recente arată că infecția cu coronavirus predispune la hipercoagulabilitate. Acest lucru determină creșterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19. În plus, lipsa mișcării din cauza izolării la domiciliu sau a internării în spital, reprezintă un risc suplimentar. Datele disponibile până la momentul actual arată că nu există efecte adverse asupra fătului. S-a observat o creștere a ratei de naștere prematură. Dar, probabil, aceasta este o cauză a indicațiilor materne legate de infecția cu coronavirus.

Monitorizarea gravidelor

O altă problemă importantă legată de sarcină este monitorizarea gravidelor în această perioadă dificilă. S-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului în toate maternitățile, și anume interzicerea accesului aparținătorilor, echipamente de protecție suplimentare atât pentru personalul medical, cât și pentru gravide, reguli noi de distanțare. Multe gravide sunt sceptice în ceea ce privește controalele periodice în această perioadă, care, de altfel, sunt importante pentru a evita complicațiile legate atât de mamă, cât și de făt. Același lucru este valabil și pentru cazurile urgente, gravidele fiind încurajate să se prezinte cât mai repede la camera de gardă.

”Pe de altă parte, există recomandări suplimentare pentru femeile însărcinate de a stopa fumatul, mai ales în această perioadă, deoarece se pare că fumatul este asociat cu un risc mai mare de infecție severă COVID-19.Un alt aspect important al acestei pandemii este efectul asupra sănătății mintale. După cum bine știm, sarcina poate reprezenta o perioadă de nesiguranță, iar anxietatea ce poate apărea din cauza izolării ar exacerba acest sentiment. De aceea, trebuie să acordăm atenție acestui aspect și să oferim suport persoanelor care au nevoie”, atrag atenția specialiștii.