Lipsa informării eficiente, a centrelor specializate și a specialiștilor face ca româncele să se afle pe ultimul loc în Europa la screeningul cancerului mamar.

Cel mai recent raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) a arătat că doar 9% dintre româncele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani au efectuat o mamografie în anii 2017- 2018. ”Mie mi se pare mare procentul acesta de 9%, ținând cont de realități. Vorbim aici de femei bine informate care s-au prezentat la analize mai mult din proprie inițiativă, pentru că au aflat de undeva.  Nu înseamnă că am fi făcut noi foarte multe. Totul începe de la o campanie de informare. Avem în acest moment proiecte din fonduri europene, care au debutat pe partea de informare. Însă, pentru a continua, trebuie să avem centre specializate. Cum să vorbim oamenilor din mediul rural despre mamografii, când noi nu avem încă posibilitatea de a deplasa un centru mobil în zonele respective sau să aducem femeile la un centru din oraș dispus să facă screening?”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, președintele Grupului de Combatere a Cancerului din Parlamentul României, pentru www.cancer-plan.ro.

Eurostat

În 2019, două treimi (66%) dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani din UE au raportat că au făcut o mamografie (examinare a sânilor cu raze X) în ultimii doi ani. Cel mai recent raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) arată că Suedia (95%), Finlanda (92%), Danemarca (82%), Portugalia (81%), Luxemburg și Țările de Jos (ambele 78%) au înregistrat cea mai mare pondere a femeilor de această vârstă care au efectuat o mamografie în perioada menționată.

În schimb, mai puțin de jumătate dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani au primit o astfel de examinare în acest interval de timp în România (9%), Bulgaria (36%), Estonia (44%) și Letonia (49%).