Numărul de cazuri de cancer ar putea fi redus cu o treime prin evitarea sau modificarea anumitor factori de risc, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Factori de risc generali pentru cancer includ: vârsta, istoricul familial, tabagismul, obezitatea, alcoolul, anumite tipuri de infecții virale, expunerea la radiații, inclusiv la radiațiile ultraviolete de la soare. Stilul de viață și alimentația sunt factori de risc pentru mai multe tipuri de cancere.
80% din cancerele pulmonare sunt generate de tabagism, factorul primar, restul de 20% aparțin poluării sau altor factori secundari. ”Fumătorul este permanent la risc. Noi știm foarte bine că amprenta precoce de cancer pulmonar este relaționată cu precocitatea consumului de tutun, cu numărul de țigări sau pachete an pe care le fumează și, uneori, de existența unui cumul de factori suprapuși, tabagism plus expunere la locul de muncă. Deci, aici, 80% din cancerele pulmonare sunt generate de tabagism, factorul primar, restul de 20% aparțin poluării sau altor factori secundari. În general, dacă vorbim de fumat trebuie specificat că, din multitudinea de decese, cam 1 din 6 până la 1 din 10 decese în statistici aparține fumatului pasiv. Este clar că suferă în mod indirect și cei care fumează pasiv în diferite condiții. Este deci factor de risc primar, foarte evident, mult mai evident decât în alte tipuri de malignități, pentru că știm foarte bine că este inhalat și plămânul este singurul organ care are expunere directă la aerul ambiant și, bineînțeles, la fumul de țigară la 800° care duce la diskarioze în mucoasa bronșică și atrage germenii acestui cancer pulmonar”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președinte Secțiune Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, Societatea Română de Pneumologie.
Sursa: https://nl.politicidesanatate.ro/pv/882873/271cade6e2913603e3884e3c7d14e1f3