Părinții copiilor cu alergie alimentară severă trebuie să semnaleze acest lucru cadrelor didactice.

Potrivit Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), părinții copiilor cu alergii alimentare trebuie să semnaleze acest lucru la începutul anului școlar, când se pot prezenta la cabinetul unității de învățământ cu documentele medicale pe care le dețin.  Tot aici, vor completa Chestionarul pentru Alergii, astfel încât întreaga echipă a școlii să poată acționa în deplină cunoștință de cauză.

Pentru copiii cu alergie alimentară severă și care au recomandare de la specialistul alergolog, ASSMB asigură gratuit autoinjectoare Epipen.

Ce trebuie să faceți dacă aveți un copil cu alergie alimentară?

Anunțați persoanele care trebuie să știe: cadrele școlare de la unitatea de învățământ, asistenta/medicul de la cabinetul medical școlar, rudele și prietenii. Explicați-le adulților și copilului simptomele alergiei alimentare.

Realizați, în scris, un plan de acțiune: descrieți exact ce trebuie făcut atunci când copilul are o reacție alergică la un aliment, numiți alimentele la care este alergic, completați Chestionarul pentru Alergii al ASSMB.

Diferențele dintre o alergie alimentară și o intoleranță alimentară

Alergia alimentară

  • nu apare la primul contact cu alimentul (etapa de sensibilizare)
  • debut: brusc, la scurt timp după consumul alimentului (de la câteva minute până la două ore)
  • manifestările: întotdeauna reproductibile după consumul alimentului, indiferent de cantitate
  • poate fi declanșată de contactul cu cantități foarte mici din alimentul respectiv (urme)
  • poate pune în pericol viața pacientului pentru unele alimente se poate induce toleranța prin protocoale de desensibilizare

Intoleranța alimentară

  • poate apărea de la primul contact cu alimentul (fără sensibilizare)
  • debut: treptat, după câteva ore de la contactul cu alimentul
  • manifestările- inconstante, în funcție de canitatea de aliment consumată
  • poate fi declanșată de consumul unor cantități mai mari de alimente
  • de cele mai multe ori nu pune viața pacientului în pericol
  • nu poate fi indusă toleranța
  • Ex: Intoleranța la lactoză/ fructoză/ gluten (sensibilitatea celiacă/non-celiacă)

Cele mai frecvente alergene alimentare

  1. Cerealele care conțin gluten (grâul, secara, orzul, ovăzul, hibridele)
  2. Laptele
  3. Ouăle
  4. Arahidele
  5. Nucile (migdalele, alunele, nucile, caju, fisticul, nucile pecan, braziliene, de macadamia, de Queensland)
  6. Peștele
  7. Semințele de susan
  8. Soia
  9. Crustaceele (crabii, homarii, racii, creveții)
  10. Moluștele (midiile, stridiile, calamarii, caracatița)
  11. Muștarul
  12. Țelina
  13. Dioxidul de sulf și sulfiții
  14. Lupinul