Medicii atrag atenția că, în cazul producerii unui accident vascular cerebral (AVC), timpul între apariția simptomelor și intervenția medicului trebuie să fie cât mai scurt.

La primele semne ale unui AVC, persoana în cauză sau cei de lângă ea ar trebui să sune de urgență la 112. În ultimii ani, în România programul de tromboliză intravenoasă a fost dezvoltat extrem de mult, astfel încât să crească șansele de supraviețuire ale pacienților de pe tot cuprinsul țării.

Tromboliza intravenoasă înseamnă administrarea, în maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, a unei perfuzii. Tratamentul are rezultate cu atât mai bune cu cât intervalul de timp dintre debutul simptomelor și administrarea medicamentului este mai mic. Efectuarea trombolizei după 4,5 ore de la debutul primelor semne de AVC poate duce la apariția complicațiilor și la agravarea stării pacientului.

” O oră de AVC declarat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață. După 4,5 ore de la declanșare, efectele unui AVC devin ireversibile. Am lansat această campanie pentru a atrage atenția asupra importanței reacției rapide și a  recunoașterii semnelor unui accident vascular cerebral”, a afirmat Liliana Curea, președintele Asociației de Luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Asociația a lansat campania ”Timpul înseamnă viață” în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociația Națională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila’’ București, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și Angels România. Aceasta este prima campanie de conștientizare a riscului unui accident vascular cerebral.

Semne AVC

Cele mai întâlnite semne ale unui AVC sunt următoarele:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.

La nivel internațional, pentru recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC, se utilizează scala (testul) FAST:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
  • T (Time – Timp) – Sună rapid la 112