Pe 28 iulie, anual, marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva hepatitei. Cu ocazia acestei zile, în 2021, a fost lansată campania de testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD. Pe parcursul acesteia, 88.547 de persoane din regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia au avut șansa de a beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C.
Prin campania Drumul spre eliminare începe prin testare, în ultimul an, au fost depistate 1961 de persoane infectate cu virusul B sau C. Dintre aceștia, 1218 au ajuns deja la stadializare într-unul dintre Centrele de Prevenție înființate în cadrul proiectului. Aceste centre de prevenție sunt la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Acompanierea pacienților către centrele de stadializare s-a realizat cu suportul partenerului ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.
Campaniile de testare s-au desfășurat și la oraș, dar și în mediul rural
Până în prezent, au fost realizate campanii de testare în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Dolj, Olt și Mehedinti. Campaniile județene de testare au o durată de șase luni, testarea realizându-se în cabinetele medicilor de familie afiliați.În cele douăsprezece cabinete au fost testate 69.988 de persoane din mediul rural și 16.540 de persoane din mediul urban.
Rezultatele generale raportate la populația testată până acum în zona de acoperire a proiectului arată o prevalență de 1.36% pentru infecția cu virus B în mediul rural, respectiv 1.34% în mediul urban.
În ceea ce privește prezența virusului hepatitic C, prevalența este de 0.92% în mediul rural și doar 0.50% în mediul urban.
Distribuția pe grupe de vârstă
Au fost testate 41.892 de persoane cu vârsta de peste 54 de ani, 461 avand infectia cu virusul hepatitic B și 621 cu virusul hepatitic C. Din categoria de vârstă 25-54 de ani au fost testate 39.383 de persoane și depistate 726 cu virusul hepatitic B, respectiv 122 virusul hepatitic C. Cele mai puține persoane testate sunt în segmentul de vârstă sub 25 de ani, persoanele din aceasta categorie de vârstă fiind teoretic vaccinate împotriva hepatitei B. Totuși din cele 5253 de teste efectuate s-au depistat 11 pacienți cu virusul hepatitic B și trei cu virusul hepatitic C.
Distribuția de gen
Profilul bolnavului de hepatită
„Ceea ce remarcăm este că s-a schimbat profilul subiecților infectați. În ceea ce privește virusul hepatitic B aceștia sunt tineri, între 39 și 45 de ani, în general persoane cu un nivel educațional mai redus, din regiunea Sud-Muntenia, persoane active din mediul urban. În ceea ce privește infecția cu virus C au o rata mare de prevalență persoanele de peste 50 de ani, femei din mediul rural. Aceste date ne fac să ne gândim mai bine la accesul la tratament, la construirea viitoarelor politici de sănătate în domeniu pentru că toate aceste date de screening sunt inutile dacă acești oameni nu sunt diagnosticați în continuare până la stadializarea completă și, mai ales, oferit accesul la tratament. Este complet lipsit de etică să lași pacientul cu această stigmă, așa cum o consideră pacienții, fără a-i propune imediat accesul la tratament”, a declarat prof. univ.dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie, managerul proiectului LIVERO 2 SUD.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor
Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe 24 iunie a.c. noi recomandări privind infecția cu hepatită C, care vizează în principal creșterea accesului la testare și tratament.