Ministerul Sănătății va investiga gradul de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul populației din întreaga țară în cadrul unui studiu ce va fi realizat în perioada iunie- septembrie 2020.

Răspândire COVID-19. Potrivit Ordinului pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României, probele vor fi recoltate de la persoane din toate categoriile de vârstă, fără semne și simptome de boala infecțioasă, și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.

„Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât, în luna septembrie, să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un număr de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens, vom aloca Institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Laboratoare

Direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și al municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii și/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an).

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infecțioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID-19 sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC ori laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.