Manichiura cu gel, risc de cancer de piele. Dacă îți faci manichiura cu gel, există riscul să dezvolți cancer de piele.

Se știe că razele ultraviolete (UV) provoacă cancer de piele la expuneri mari. De aceea, folosirea frecventă a  lămpilor pentru uscarea lacului de unghii, în saloanele de înfrumusețare, crește riscul apariției acestei boli.

Cercetătorii americani avertizează 

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California San Diego și de la Universitatea din Pittsburgh din SUA aduce noi dovezi privind daunele pe care această sursă de radiații neglijată de femei ar putea fi cauza unor afecțiuni ce pornesc de la mâinile noastre.

Aparatele cu LED ce usucă lacul de unghii sunt de fapt ca niste dispozitive ce se aseamănă cu  solarul. Aceste aparate folosesc ultravioletele, pentru a usca rapid unele tipuri de lac de unghii.

În timp ce studiile anterioare au arătat o legătură mică sau inexistentă între aparatele de uscat lacul de unghii și cancerul de piele, un nou studiu pe partea moleculară a dat rezultate îngrijorătoare.

Bioinginerul și autorul principal al studiului, Ludmil Alexandrov, spune că înainte de acesta „nu a existat nicio înțelegere moleculară a ceea ce aceste dispozitive făceau celulelor umane”.

Cum afectează 20 de minute de expunere?

Descoperirile experimentului sugerează că lumina UV de la lămpile de unghii poate deteriora ADN-ul celulelor umane și ale șoarecilor în moduri similare.

Când plăcile cu celule de șoarece și celule umane au fost puse într-un uscător de lac de unghii, pentru două sesiuni de câte 20 de minute, separate de o pauză de o oră, aproximativ 20 până la 30% dintre celule au murit.

Între timp, 20 de minute de expunere pe zi, timp de trei zile, au distrus până la 70% din celulele expuse. Pentru o singură manichiură, o persoană își bagă degetele sub lumina UV timp de aproximativ 10 minute în total.

Celulele care au rămas după perioada totală de expunere au prezentat semne de deteriorare a ADN-ului și mutații legate de cancerul de piele.

Deși aceste rezultate nu oferă dovezi directe ale riscului crescut de cancer, ele indică faptul că ar putea fi prezent un nivel apreciabil de risc. Rămâne de stabilit exact cât de des trebuie cineva să viziteze un salon de manichiură, pentru a se pune în pericol.

Semnal de alarmă

Alexandrov și colegii săi vor studii epidemiologice adecvate, pe termen lung, pentru a evalua dacă mecanismele descoperite de test se traduc într-un rău real.

Una dintre membrii laboratorului lui Alexandrov și prima autoare a studiului, Maria Zhivagui, a fost atât de alarmată de rezultate, încât a decis să nu își mai facă manichiură profesionistă cu lac ce conține gel.

„Odată ce am văzut efectul radiațiilor emise de dispozitivul de uscare a unghiilor asupra morții celulelor și că, de fapt, modifică celulele chiar și după doar o sesiune de 20 de minute, am fost foarte surprinsă”, spune Zhivagui.

Acum, ea este extrem de precaută. Pentru ea, posibilele riscuri depășesc beneficiile. Dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să nu își mai facă de mâine manichiura cu lac ce conține gel.

Recomandări pentru protecția mâinilor în timpul manichiurii

Unii cercetători recomandă ca acei clienți îngrijorați ar trebui să își ungă mâinile cu protecție solară, înainte de manichiura. Sau să se poarte mănuși cu găuri pentru degete.

Riscul de a dezvolta cancer la mâini de la lămpile UV pentru unghii pare a fi foarte scăzut la nivel de populație în rândul celor sub 65 de ani. Astfel, alți cercetători au interpretat aceste rezultate în sensul că „manichiura cu gel are un risc mic sau deloc cancerigen”.

Un dermatolog american, Melissa Piliang, de la Cleveland Clinic, a avertizat în 2021 că persoanele care vizitează mai des salonul de unghii se vor confrunta probabil cu un risc mai mare de cancer de piele.

Dacă cineva merge de câteva ori pe an, probabil că nu are de ce să-și facă griji. Dacă merge o dată la două săptămâni, acesta poate fi un motiv de îngrijorare.

Studii de caz

În 2009, două femei sănătoase care și-au făcut manichiură regulat și care nu aveau antecedente în familie, au dezvoltat brusc cancer de piele pe mâini. Cele două studii de caz i-au determinat pe cercetători să studieze riscurile pentru sănătate ale uscătoarelor de ojă.

În 2013, cercetătorii au confirmat că doza de radiații UV emisă de lămpile pentru unghii a fost de 4,2 ori mai puternică decât soarele. Autorii au concluzionat că intensitatea ridicată a expunerii a justificat studii suplimentare.

În timp ce aceste produse sunt comercializate ca fiind sigure, realitatea este că au fost făcute foarte puține cercetări cu privire la riscurile lor pentru sănătate, iar studiile de caz nu sunt suficiente pentru a dovedi cauza și efectul.

Cercetătorii ce se află în conflict de interese au mințit?

Dar cercetătorii angajați de companiile de testare a produselor au spus că nu există „motiv de alarmă publică”. Doza de lumină UV folosită într-o singură sesiune de făcut unghiilor este banală, au argumentat ei.

Autorii studiului din 2013 au fost fermi și au declarat public că doreau doar să afle adevărul, spre deosebire de ceilalți cercetători, care se aflau în conflict de interese, pentru că erau plătiți de producătorii de lămpi UV sau de companiile ce le testează.

Opiniile publicate, bazate pe studii observaționale au contribuit puțin la îmbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la riscurile pentru sănătate, prezentate de lămpile UV. De aceea, este timpul pentru niște cercetări epidemiologice independente.

„Este probabil ca astfel de studii să dureze cel puțin un deceniu, pentru a fi finalizate și pentru a informa ulterior publicul larg”, au declarat Maria Zhivagui, Alexandrov și colegii lor, coautori ai studiului.

Între timp, clientele sunt cele ce trebuie să se gândească la riscuri și beneficii.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.