O expoziție foto cu portrete ale unor femei trecute prin cancer și care au învățat să își recâștige feminitatea este găzduită până pe 4 noiembrie de Institutul Cervantes.
Expoziția impresionantă „Curajul de a celebra viața” reunește portretele a 16 femei care au parcurs programul „Feminitate după cancer” al Asociației Imunis.
Acest eveniment și programul din care face parte sunt o pledoarie pentru încurajarea tuturor femeilor care au primit un diagnostic oncologic să includă în procesul lor de vindecare și recalibrarea feminității.
Programul „Feminitate după cancer”
A ajuns anul acesta la a patra ediție. La program au participat 55 femei care în urma tratamentului – operații, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, alte tratamente adjuvante – și-au pierdut încrederea în sine, în propriul corp, în partenerul de viață, și-au pierdut libidoul ori un atribut al feminității: sânii, părul, calitatea pielii, unghiile, dantura, suplețea corpului etc.
Dintre cele 55 de femei, 16 au ales să își dezvăluie portretul în expoziția „Curajul de a celebra viața”.
„Mi-am dorit mult această expoziție. Am vrut să arătăm societății chipul femeii care a lucrat la recalibrarea feminității ei post diagnostic. Femeile din România sunt o forță, iar la Imunis lucrăm cu această forță pentru a le ajuta pe femei să-și înțeleagă pilonii feminității, să-i hrănească și să se așeze în puterea lor în ciuda faptului că, da, au pierdut temporar sau definitiv un atribut al feminității.
Cele 16 portrete reprezintă un testimonial comun, o moștenire pe care o creăm pentru viitoarele generații de femei care vor fi diagnosticate din păcate cu cancer. Vrem să ne găsească, să știe că am trecut și noi prin ce trec ele și că se poate să se schimbe. Vrem să știe cum poate arăta viața lor, în ciuda tuturor greutăților. Nu suntem un exemplu, nu suntem 2 exemple, suntem 16 exemple! Iar la Imunis continuăm să formăm, în cadrul programului Feminitate după cancer, tot mai multe femei care-și recalibrează feminitatea. Creștem, cu fiecare femeie, moștenirea Imunis. Le sunt recunoscătoare femeilor cu care construiesc Imunis, partenerilor asociației și tuturor celor care sprijină demersurile inovatoare ale Imunis”, a explicat Cosmina Grigore, președinta Imunis, diagnosticată cu cancer de sân în 2013.
Există viață după cancer
„Programul de feminitate a fost ceva absolut formidabil pentru mine. Am înțeles, cu ajutorul Cosminei și al fetelor din program că nu suntem singure, că suntem minunate, creative, magice. Am ales să fac parte din expoziție ca să-mi depășesc limitele, să fiu puterea exemplului că se poate, că există o viață absolut fantastică după cancer.” a declarat Elena Teodora Nicolae, una dintre femeile care au portretul în expoziție, speaker la vernisaj.
„Programul „Feminitate după cancer” a însemnat o regăsire și în același timp o redescoperire de sine. M-a ajutat să devin mai blândă cu mine și să mă accept așa cum sunt. Dintr-o dată, culmea, am mai mult timp pentru mine, experimentez mai multe lucruri. Mi-am fixat un obiectiv și anume acela de a crea cât mai multe amintiri plăcute în timpul pe care îl mai am la dispoziție. Prețuiesc fiecare moment de viață alături de cei dragi și mă bucur de fiecare zi! Așa că da, există viață după cancer. Poți fii fericit după și merită să lupți. Este tot ce aș vrea să transmit celorlalte femei, mame, bunici care trec printr-o experiență similară.” a declarat Elena Dumitrache, una dintre femeile care au portretul în expoziție, speaker la vernisaj.
Manifest pentru feminitate
Ioana Dodan – arhitect și fotograf de brand personal – este cea care a fotografiat femeile din Imunis. Ea spune că „a fost o încântare să am atât de multă energie pozitivă în studio. Fiecare femeie a venit în fața aparatului meu cu multă dragoste pentru ea, cu bucurie și cu blândețe. A fost un moment de celebrare atât pentru mine, cât și pentru ele. Cu unele dintre ele am plâns, cu TOATE am râs, ne-am conectat cu siguranță și simt că am făcut împreună mai mult decât o poză. Am creat împreună un manifest pentru o feminitate plină de viață, pentru bucuria de a fi femeie și puterea asta infinită a noastră de a crea frumusețe.”
Expoziția „Curajul de a celebra viață”, găzduită de Institutul Cervantes
Anul acesta, Imunis și Institutul Cervantes au semnat un parteneriat pe 4 ani, menit să sprijine demersurile pe care asociația le dezvoltă pentru pacienții din România.
„Institutul Cervantes este un organism public spaniol dedicat predării și diseminării limbii spaniole și culturii de limbă spaniolă.Dar nu trebuie să uităm că activitatea noastră se desfășoară în fiecare dintre țările care ne sunt gazde, în cazul nostru România, țară de care ne simțim strâns legați cultural, uman. În acest context profund omenesc se situează această primă colaborare a noastră cu IMUNIS, o colaborare pe care o vom dezvolta și în anii care urmează, dat fiind acest subiect care preocupă ambele societăți; vom aborda, în spaniolă și în română, această problemă care îi afectează deopotrivă pe cetățenele și cetățenii noștri”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, director al Institutului Cervantes din București.
La vernisajul expoziției ce a avut loc pe 26 octombrie au participat peste 160 persoane, ambasadori ai țărilor din America de Sud, parteneri, sponsori, pacienți, membri de familie, membri din comunitatea Imunis, jurnaliști și influenceri.