Pensulele și aplicatoarele de machiaj, pline de E.coli și stafilococi

Marea majoritate a produselor de machiaj utilizate, cum ar fi rujul, eyeliner-ul, mascara, buretele de machiaj denumit beauty blender, este contaminată cu bacterii care ne pot pune viața în pericol, a dezvăluit o cercetare a Universității Aston (Birmingham – Marea Britanie), publicată în Journal of Applied Microbiology.

Produsele astfel contaminate, utilizate pe față și aproape de ochi, ne pot provoca infecții ale pielii și conjunctivită.

Superbacterii, inclusiv E.coli și stafilococi, s-au găsit în mai mult de nouă din zece produse de înfrumusețare utilizate

 

Produsele de machiaj, în special pensulele și aplicatoarele de make-up folosite în fiecare zi de milioane de oameni sunt contaminate cu bacterii potențial mortale, cum ar fi E.coli și stafilococi. Motivul: nu sunt curățate sau sunt folosite cu mult peste datele de expirare, arată cercetările coordonate Dr. Amreen Bashir și profesorul Peter Lambert din cadrul Universității Aston.

În nouă din zece dintre produse s-au găsit bacterii care pot provoca diverse afecțiuni, de la infecții ale pielii la cele ale sângelui, dacă sunt utilizate în apropierea ochilor, gurii, zonelor cu răni cauzate de tăieturi și julituri. Riscul infectării cu astfel de bacterii existente pe cosmetice și accesoriile de aplicat este mai ridicat la persoanele cu imunitatea scăzută.

Bureții folosiți la aplicarea fondului de ten, cei mai expuși la bacterii

Conform cercetătorilor Universității Aston, bureții cu care se aplică fondul de ten sau produsele de conturare a feței au cel mai ridicat nivel de bacterii potential dăunătoare. Cauzele: peste 90% dintre aceștia n-au fost niciodată spălați și cel puțin 64% au căzut pe jos, la un moment dat în timpul utilizării.

Adeseori promovate de celebrități, aceste produse de tip beauty blender se vând anual în cca. 6,5 milioane de bucăți.

Aceste produse au risc crescut de contaminare, deoarece sunt adesea lăsate umede după utilizare, ceea ce creează un teren ideal de înmulțire pentru bacteriile dăunătoare.

Atenționări de la producătorii de cosmetice

Cercetătorii spun că rezultatele cercetării pe cosmetic dezvăluie că noi, consumatorii de astfel de produse cosmetice suntem supuși unui risc crescut de contaminare cu diverse bacterii, de aceea producătorii și organismele de reglementare ar trebui să facă mai mult pentru a-și proteja clienții, făcând datele de expirare și cerințele de curățenie mai vizibile pe ambalaje. Reglementările Uniunii Europene privind produsele cosmetice conțin standarde stricte de de fabricație și prevăd că E.coli, în special, nu trebuie să se regăsească sub nicio formă și în nicio concentrație în produsele cosmetice nou produse. Cu toate acestea, în prezent, există o protecție limitată a consumatorilor și puține recomandări în ceea ce privește contaminarea produselor în timpul utilizării.

Curățați regulat produsele de make-up

„Trebuie luate mai multe măsuri, pentru a ajuta la educarea consumatorilor și a industriei de machiaj în ansamblu, în ceea ce privește curățarea, spălarea și uscarea bureților de make-up precum și în privința riscurilor de a folosi produsele de machiaj peste data de expirare”