Ieri am participat la o minune- cel puțin așa ne place să credem nouă, cei care am fost în deja – vestitul zbor care a dus doi copii bolnavi la Milano, pentru a fi supuși unor intervenții chirurgicale care le-ar putea salva viața, și s-a întors cu alți doi deja operați.

Medeea, o fetiță de 6 ani, deborda de optimism, înțelegând, cumva, că toți oamenii care sunt cu ei în avion nu decât o singură dorință: ca ea să se facă bine și domnii doctori să reușească să-i repare inimioara. Bebelușul de șase luni a fost în permanență în atenția cadrelor medicale care ne-au însoțit – dr. Cătălin Cîrstoveanu și echipa lui de la Spitalul ”Marie Curie” din București, deoarece starea lui era destul de gravă. Niciunul dintre părinți nu era cu el, fiind un caz mai special. Adelina Toncean și-a asumat responsabilitatea legală pentru micuț.

Dacă vă întrebați cum se pot asigura astfel de servicii medicale într-un avion, vă spunem că, dacă vrei, se poate. Dr. Cătălin Cîrstoveanu nu este la primul zbor de acest fel și, în acești trei ani, a avut cazuri extrem de complicate, care necesitau foarte mare grijă. Dar experiența și dorința de a ajuta acești copii să trăiască și-au spus cuvântul: fiecare din cele 144 persoane transportate este în viață.

Dincolo de (inevitabilii) cârcotași, câteva lucruri sunt certe și vor rămâne cel puțin în memoria celor care au fost în zborul spre Milano. Acești copii poate nu ar fi trăit, deoarece părinții nu își permiteau zborul și, la un moment dat, s-ar fi resemnat că ”așa a vrut Dumnezeu”. La fel ca cei doi de ieri, au mai fost încă peste 140 transportați în regim de urgență la 29 de clinici din 16 țări (cum spune Adelina Tonceanu, cea care a înființat Asociația Blondie, ”am parcurs 421.200 de km, distanța de la Pământ la Lună”).

Cel mai mic copil transportat avea 3 zile, iar 80% dintre pacienții transportați nu aveau încă vârsta de un an. Toate aceste zboruri au costat în jur de 3,5 milioane euro, bani strânși de Asociația Blondie din donații de la oameni care au înțeles motivul din spatele acelor anunțuri postate în permanență pe pagina de Facebook a Asociației. Cele mai multe dintre zboruri au fost efectuate cu aeronave Tarom, compania oferind discounturi semnificative astfel încât să poată fi transportați cât mai mulți bolnavi.

Totuși, Adelina vrea să rezolve și această problemă a spațiului adecvat prin achiziționarea unui avion- ambulanță aeriană. „Cu 1.500.000 euro achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune <Eu zbor sau mor!>. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România. De pildă, duminică am transportat un copil de 3 ani cu cancer de prostată. Clinica din Paris a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 ani și chiar și așa, tot era un caz prematur”, explică Adelina.

Ambulanța aeriană preia bolnavi în stare critică și îi transportă de urgență către spitalul pregătit să îi primească, chiar dacă acesta este la o distanță mare.

Aeronava ambulanță aeriană este ca ambulanța terestră- dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, are la bord o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, este gratuită – costul de transport pentru pacienți este zero.

Povestea lui Blondie

Adelina este o mână de om care face lucruri uriașe. Și totul a pornit de la Cristi, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformație cardiacă congenitală în care cele două artere mari sunt inversate. Șansa lui la viață a fost un articol în ziar, cu titlul „Micuțul Cristi are nevoie de o operație la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, fondatoarea asociației, a știut că va fi copilul ei. La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament. Timp de 11 ani, Blondie nu a trăit niciodată ca un copil bolnav. Deși știa că va muri. 25 octombrie 2014 este ziua în care Blondie a murit. Avea doar 13 ani.

Asociația Blondie, fondată de Adelina, luptă să ajute copiii bolnavi abandonați în spitale. Deoarece, așa cum spune ea, „Cristi a murit de boala copilului abandonat.”