În ultima vreme, mai ales în contextul pandemiei care ne ține blocați în case, mulți căutăm soluții cât mai naturale pentru a avea grijă de sănătatea pielii.

Iar uleiurile esențiale sunt ingredientele esențiale ale kitului de îngrijire pentru orice femeie. Dar este important să știm care sunt recomandările fiecărui ulei și cum trebuie folosit. De asemenea, medicii avertizează: dacă aveți acnee sau piele sensibilă, faceți un test înainte de a da cu ulei pe tot corpul sau pe față.

Ulei de argan

Este bogat în vitamina E, acizi grași omega-3 și antioxidanți, fiind indicat pentru părul uscat și deteriorat, față și corp. Acizii grași ajută celulele pielii să creeze membrane sănătoase, reduc inflamația și sporesc producția de colagen sănătos.

Ulei de avocado

Este indicat pentru cei cu piele uscată, sensibilă sau iritată, fiind bogat în vitamina E și acizi grași omega-3, care mențin funcționarea propice a celulelor și scad inflamația. Deoarece este un bun emolient, uleiul de avocado este indicat celor cu piele îmbătrânită.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este recomandat celor cu pielea extrem de sensibilă sau cu eczeme, dar și pentru revitalizarea părului uscat. Structura sa bogată în acizi grași cu 12 atomi de carbon îi permite să pătrundă în cuticulă (stratul exterior, dur al firului de păr) și să îmbunătățească flexibilitatea și tăria acestuia. Luați o cantitate mică de ulei de cocos și frecați vârfurile părului sau folosiți uleiul ca un tratament de hidratare profundă când vă spălați pe cap.

Ulei din semințe de in

Indicat pentru piele sensibilă, iritată și în afecțiuni precum eczemele sau dermatitele. Bogate în acizi grași omega-3 și omega-6, semințele de in sunt esențiale pentru o inimă sănătoasă și un ten frumos. Puteți amesteca semințele în mâncare sau puteți folosi uleiul ca pe un hidratant normal. Are proprietăți anti-inflamatoare, iar studiile au arătat că, administrat zilnic, poate ameliora simptomele eczemelor sau afecțiunilor pielii în doar trei luni.

Ulei de jojoba

Indicat pentru pielea uscată, fiind rapid absorbit. Dermatologii îl recomandă deoarece conține și minerale precum zinc și cupru, dar și vitaminele B și E, care ajută la repararea și revigorarea pielii.

Ulei de lavandă

Indicat pentru piele iritată sau cu predispoziție la acnee. Ajută la controlul producției de sebum, ameliorează iritația și este un antiseptic și dezinfectant natural. Uleiul de lavandă poate îmbunătăți și efectul altor produse destinate îngrijirii pielii, ajutând la absorbția ingredientelor active.

Ulei de măsline

Indicat pentru piele foarte uscată. Uleiul de măsline- în special cel extra- virgin- poate fi folosit pe tot corpul ca hidratant natural și este recomandat pentru pielea deshidratată. Este foarte bogat în acizi grași și vitamina E, fiind foarte bine absorbit în piele. De obicei nu provoacă alergii, dar, deoarece este un ulei dens, cei cu acnee ar trebui să evite folosirea lui pe față.

Ulei din semințe de măceșe

Indicat pentru pigment neuniform, cicatrice, riduri fine și piele predispusă la acne. Uleiul din semințe de măceșe conține acizi grași omega-6 și vitaminele A și C, care ajută la regenerarea celulelor.

Ulei de șofrănel

Indicat pentru pielea uscată și iritată. Uleiul de șofrănel conține acid linoleic sau acid gras omega-6, ceea ce ajută pielea să producă ceramide- lipide care permit pielii să rețină apa și să evite deshidratarea. Uleiul de șofrănel poate fi consumat ca atare și pentru prevenirea pielii uscate, în special în cazul vegetarienilor și a celor cu dietă cu puține grăsimi și slabe în colesterol).

Ulei de tea tree

Indicat pentru piele predispusă la acnee. Uleiul de tea tree ajută la distrugerea bacteriilor care produc pete din porii pielii și foliculii de păr și penetrează pielea destul de repede. Pentru rezultate mai bune, poate fi folosit în combinație cu spălături cu alfa-hidroxi și beta- hidroxi acizi. Acizii vor ajuta la eliminarea celulelor moarte care pot bloca porii. Deși este o substanță naturală, uleiul de tea tree poate cauza iritații, deci faceți un test pe o porțiune mică de piele înainte de a-l folosi pe tot corpul.