Produsele pentru îndreptarea părului cresc riscul de cancer uterin, potrivit unui nou studiu. Femeile care au folosit astfel de produse chimice dezvoltă un risc mai mare de cancer uterin, în comparație cu femeile care nu au raportat folosirea lor. Datele apar într-un  nou studiu al National Institutes of Health (NIH – Institutul Național de Sănătate, organizație guvernamentală din SUA, responsabilă de cercetarea biomedicală și cea în domeniul sănătății publice).

Cercetătorii nu au găsit asocieri cu cancerul uterin pentru alte produse de păr, pe care femeile au raportat că le folosesc, inclusiv vopsele de păr, produse de decolorare, pentru permanent sau suvițe.

Cercetarea s-a derulat timp de 11 ani

Datele includ 33.497 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, participante la studiul condus de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS-SUA), parte a NIH, care urmărește să identifice factorii de risc pentru cancerul de sân și alte afecțiuni. Femeile au fost urmărite timp de aproape 11 ani. În tot acest timp, au fost diagnosticate 378 de cazuri de cancer uterin.

„Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată aparate de îndreptat părul vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani. Dar, pentru cele care folosesc frecvente aceste produse, riscul crește până la 4,05%”, a spus Dr. Alexandra White, autorul principal al noului studiu. „Această rată de dublare este îngrijorătoare. Cu toate acestea, este important să punem aceste informații în context – cancerul uterin este un tip de cancer relativ rar”.

Numărul cazurilor de cancer uterin, în creștere

Cancerul uterin reprezintă aproximativ 3% din toate cazurile noi de cancer și asta doar în SUA. Dar este cel mai frecvent cancer al sistemului reproducător feminin, cu 65.950 de cazuri noi estimate în 2022. Studiile arată că ratele de incidență a cancerului uterin au crescut în Statele Unite, în special în rândul femeilor de culoare.

Aproximativ 60% dintre participanții care au raportat că au folosit aparate de îndreptat în anul precedent au fost femei de culoare, potrivit studiului ce a apărut în publicația Institutului Național al Cancerului din SUA.

Deși studiul nu a constatat că legătura dintre utilizarea aparatului de îndreptat și incidența cancerului uterin a fost diferită în funcție de rasă, efectele adverse asupra sănătății pot fi mai mari pentru femeile de culoare din cauza faptului că ele folosesc frecvent un astfel de produs.

Descoperirile sunt în concordanță cu studiile anterioare care arată că aparatele de îndreptat pot crește riscul de cancer legate de hormoni la femei.

Aparatele de îndreptat părul conțin substanțe chimice nocive

Cercetătorii nu au colectat informații despre mărcile sau ingredientele din produsele de păr folosite de femei. Cu toate acestea, în studiu, ei notează că mai multe substanțe chimice au fost găsite în dispozitivele de îndreptat. Printre acestea se numără: parabenii, bisfenolul A, metalele și formaldehida. Aceste substanțe ar putea contribui la creșterea riscului de cancer uterin observat. Expunerea chimică prin utilizarea produselor pentru păr, în special a produselor de îndreptat, ar putea fi mai îngrijorătoare decât în cazul altor produse de îngrijire personală. Acest fapt se datorează  absorbției crescute prin scalp, care poate fi potențată de arsuri și leziuni cauzate de plăcile de îndreptat.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu epidemiologic care a examinat legătura dintre utilizarea aparatului de îndreptat și cancerul uterin”, a declarant Dr. Alexandra White. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări la diferite populații. Și pentru a determina dacă produsele pentru păr contribuie la dezvoltarea cancerului uterin și care sunt substanțele chimice specifice care pot crește riscul de cancer la femei”.

Echipa care a coordonat acest studiu a descoperit anterior că vopseaua permanentă de păr și produsele de îndreptat pot crește riscul de cancer de sân și ovarian.