Mamografii gratuite. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume, care poate fi învins dacă este diagnosticat la timp.

Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul de sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro. Este prevăzut ca peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa informării asupra acestei maladii, dar și a faptului că această boală poate fi învinsă cu ajutorul programelor preventive.