Cel puțin 5 femei din 10 au măcar o infecție urinară în timpul vieții. Statisticile arată că este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, iar gravidele, lăuzele și pacientele aflate la menopauză reprezintă o categorie aparte predispusă la episoade repetate de infecții urinare. Pe lângă acest lucru, în sezonul estival sunt mai frecvente problemele tractului urinar decât în celelalte luni ale anului.

Infecțiile urinare pot să apară la orice vârstă, însă pentru 50% dintre femeile diagnosticate patologia recidivează deoarece tratamentul nu este dus până la capăt. Oricare ar fi varianta de tratament pe care pacientele îl urmează, medicii subliniază că este important să nu se renunțe la tratament, chiar dacă starea se îmbunătățește și durerea dispare după câteva zile de la administrare.

Simptomele infecțiilor tractului urinar

Potrivit dr. Alina-Elena Bordea, medic ginecolog, cele mai frecvente simptome care aduc pacientele la medic sunt:

– dureri la urinare

– dureri în zona abdomenului inferior

– senzația de arsură

– febră

– urinări frecvente (inclusiv în timpul nopții).

În cazul gravidelor sau femeilor la menopauză, aceste simptome sunt mai accentuate.

Cauzele apariției infecțiilor urinare

Vara este anotimpul când infecțiile urinare sunt mai frecvente decât în restul anului din cauza deshidratării corpului, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor.

Printre cele mai frecvente cauze care duc la apariția afecțiunilor tractului urinar se numără

– igiena deficitară sau exagerată,

– golirea incompletă a vezicii urinare,

– contactul sexual,

– baia în piscina neigienizată,

– folosirea cateterelor urinare sau folosirea toaletelor publice.

Potrivit conf. dr. Răzvan Bardan, medic urolog, expunerea la frig, baia în piscină sau în mare contribuie, de asemenea, la apariția acestei patologii, deoarece scade mecanismul de apărare la nivelul vezicii urinare.

Prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar: ITU-STOP

Femeile cu infecții urinare au la dispoziție soluții eficiente. Unul dintre acestea este ITU-STOP, un supliment alimentar cu formulă unică și concentrată, care asigură o protecție dublă împotriva infecțiilor de tract urinar acute și repetate. ITU-STOP ajută la prevenirea cistitelor de cauză hormonală, care apar în sarcină sau la femeile cu menopauză ori în urma utilizării cateterelor urinare.

Medicii urologi și ginecologi recomandă acest supliment deoarece conține ingrediente dovedite științific ca fiind eficiente: este vorba despre o formulă specială cu D-manoză 500 mg, proantocianidine (PACs) 30%, ce provin din extract natural de merișoare și concentrat de răchițele liofilizate, ce au un conținut de vitamina C, sprijină imunitatea și crește aciditatea PH-ului urinei, deci are rol de împiedicare a dezvoltării bacteriilor. Astfel, este un uroseptic natural și are un efect antiinflamator puternic.

Mai mult decât atât, nu are efecte secundare și nici nu interacționează cu alte medicamente. Deși poate fi utilizat în combinație cu antibiotice, are și efect de antibiotic natural. Mai multe detalii despre produs, aici.