Asociația Local American Working Group – LAWG anunță noua componență a Consiliului Director, ales pentru un mandat de 2 ani. În cadrul Adunării Generale din această săptămână, cele 14 companii membre ale asociației au decis numirea noului Președinte, prin alegerea lui Radu Rășinar, Director General AstraZeneca România, pentru a treia oară în această poziție. Din noua conducere face parte și Frank Loeffler, Director General Roche România, ales Vicepreședinte al asociației, pentru a doua oară în Consiliul Director LAWG. De asemenea, Oussama Jabri, Director General Merck România, a fost ales Secretar General în Consiliul Director LAWG.  Direcțiile strategice ale asociației pentru următorii doi ani vizează susținerea creșterii competitivității economice a României prin poziționarea domeniului farmaceutic ca factor cheie în atragerea investițiilor în domeniul medical, stimularea cercetării, îmbunătățirea accesului la inovație și stării de sănătate a populației.

Prin participarea activă ca membru fondator în Hubul de Inovație în Sănătate, LAWG susține dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice în România, cu beneficii pentru pacienți, comunitatea medicală și academică, sistemul de sănătate și bugetul de stat. Deopotrivă, LAWG consideră o prioritate investiția în prevenirea bolilor cronice netransmisibile, ce reprezintă o provocare majoră pentru pacienți și sistemul de sănătate.

Asociația Local American Working Group – LAWG este un promotor al inovației în sănătate în România și susține dezvoltarea politicilor publice în sprijinul unui sistem de sănătate eficient, centrat pe pacient, cu acces crescut al pacienților la inovație medicală. LAWG reunește companiile farmaceutice lidere la nivel mondial în domeniul cercetării și biotehnologiei, care își dedică activitatea dezvoltării medicamentelor inovative.

Noul mandat îmi oferă oportunitatea de a continua, alături de colegii din companiile membre, viziunea asociației de a contribui cu acțiuni concrete, strategice și de perspectivă la construirea unui ecosistem de sănătate modern si rezilient în România. Trăim vremuri complexe, iar domeniul sănătății se confruntă cu multiple provocări care sunt resimțite puternic și în România: îmbătrânirea populației, creșterea semnificativă a poverii bolilor cronice netransmisibile, dar și impactul schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor. Inovația din medicină schimbă acum viețile noastre prin tehnologiile pe care ni le pune la dispoziție și prin transformarea managementului pentru nenumărate patologii. Parteneriatul, dialogul și inovația sunt trei dintre elementele care ne ghidează activitatea și care, în opinia noastră, vor genera schimbarea de mentalitate și de practică medicală, de la curativ la preventiv, de la centrarea pe boală la centrarea pe oameni. Îmbunătățirea sănătății populațiilor de vârstă mijlocie și în vârstă compensează scăderea potențială a forței de muncă și cred în soluții care să contribuie direct la un viitor mai sustenabil al sănătății în România, la standarde europene. Competitivitatea și autonomia strategică a Uniunii Europene reprezintă temele principale pe agenda decidenților europeni în următorii 5 ani, cu o atenție deosebită acordată sectorului farmaceutic și dimensiunii de cercetare și dezvoltare, considerate a fi motoare de creștere economică. Este esențial să privim sănătatea ca un activ strategic, așa cum o facem pentru energie și alte infrastructuri critice care stau la baza economiilor și societăților noastre. LAWG își dorește să fie parte a unui proiect de țară pentru România, prin care să reușim să atragem și să stimulăm investițiile pentru creșterea competitivității, inclusiv economice și, în același timp, să oferim românilor o abordare eficientă prin îmbunătățirea accesului la inovație.” a declarat Radu Rășinar, Președinte LAWG și Director General AstraZeneca România.

Unul dintre proiectele de impact în care asociația este activă îl reprezintă Hubul de Inovație în Sănătate, fondat în 2023 împreună cu Ministerul Sănătății și Alianța Universitară G6-UMF. Prin participarea la proiectele strategice ale acestei platforme naționale, LAWG își propune să aibă o contribuție directă la dezvoltarea capacității de cercetare și de inovare pentru sectorul de sănătate din România.

Ne dorim să creștem impactul Hubului de Inovaţie în Sănătate și să dezvoltăm parteneriatul cu Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF, Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, asociațiile de pacienți și alți parteneri. Împreună, ne propunem să dezvoltăm o strategie sustenabilă pe termen lung pentru sistemul de sănătate, care abordează aspecte importante ale asistenței medicale moderne. Obiectivul LAWG, în colaborare cu partenerii noștri, este identificarea celor mai eficiente măsuri care pot aduce beneficii întregului sector medical și pot avea un impact pozitiv asupra economiei și societății. Acestea includ îmbunătățirea programelor de prevenție și screening, promovarea cercetării clinice și asigurarea unui acces mai rapid la soluții medicale inovatoare.” a menționat Frank Loeffler, Vicepreşedinte LAWG şi Director General Roche România. Frank Loeffler a avut rolul de Președinte al asociației până în luna mai a acestui an.

Între prioritățile noului Consiliu Director se numără și promovarea valorii inovației medicale, care atrage investiții și permite eficientizarea cheltuielilor din sănătate, îmbunătățirea indicatorilor de sănătate a populaţiei şi crearea unui sistem de sănătate adaptat provocărilor viitoare din domeniul medical.

În timpul mandatului meu de Secretar General al Asociației LAWG mă voi focusa pe implementarea și comunicarea eficientă către partenerii externi a proiectelor iniţiate de LAWG, prioritizand iniţiativele Hubului de Inovaţie în Sănătate. Obiectivul nostru principal este de a aduce o contribuţie semnificativă la creșterea rezilienței și la progresul sistemului de sănătate din România.” a adăugat Dr. Oussama Jabri, Secretar General LAWG și Director General Merck România.

Alături de Consiliul Director LAWG și de liderii grupurilor de lucru ale asociației, activitatea operațională este coordonată de Iulia Arif-Percă, Director Executiv al asociației: „Având la bază o viziune pragmatică și orientată către viitor, eforturile Local American Working Group din următorii doi ani se vor concentra asupra modului în care sectorul farmaceutic poate deveni un pilon strategic în dezvoltarea economică și în continuarea procesului de modernizare a sistemului de sănătate din România.”

Asociația LAWG a fost înființată în România în anul 2010, cu sprijinul organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), una dintre cele mai importante organizații globale a producătorilor de medicamente inovatoare. Companiile membre LAWG reprezintă atât entități americane, cât și alte companii cu baze de cercetare ample sau producție în Statele Unite ale Americii: Abbvie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Merck, Merck Sharpe & Dohme, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi și UCB.