Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că măștile nu ar trebui purtate în timpul practicării exercițiilor fizice.

Potrivit unui mesaj public al OMS, măștile de protecție purtate în timpul alergatului sau al altui tip de activitate fizică reduc posibilitatea de a respira confortabil. În plus, transpirația provoacă udarea mai rapidă a măștii, ceea ce, din nou, îngreunează respirația. Mai mult decât atât, este un factor care accelerează creșterea microorganismelor.

Cea mai importantă măsură preventivă în timpul practicării exercițiilor fizice în afara casei este păstrarea distanței fizice de cel puțin un metru față de alte persoane.

Starea de alertă în România

Hotărârea de Guvern nr. 476 din 2020, publicată pe 16 iunie în Monitorul Oficial, prelungește starea de alertă cu 30 de zile, la nivel național. Decizia vine și cu o serie de măsuri noi de relaxare. Printre acestea se află și reluarea activitatății în sălile de fitness.

Regulamentul privind activitățile fizice face parte din Ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Tineretului și Sportului. Persoanele care merg la sălile de fitness vor fi obligate să poarte mască în spațiile comune, cu excepția perioadei de efort fizic. Fiecărei persoane trebuie să îi revină un spațiu de 7 mp în cazul exercițiilor pe aparate și 10 mp în cazul exercițiilor de tip aerobic.

Măsuri de igienă personală în spații închise

– Cu excepția perioadei de efort fizic intens, este obligatorie purtarea măștii (medicale/non-medicale) în spațiile comune. Pentru o protecție eficientă, masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

– Igiena respiratorie este obligatorie (tuse și strănut în plica cotului sau în batista de unică folosință. Batista va fi aruncată imediat la coșul de gunoi).

– Este recomandată evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

– Spălatul regulat al mâinilor este preferabil portului de mănuși.