Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România, care poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri noi COVID-19.

Aplicația va avertiza cetățenii, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere. În momentul notificării, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea.

Aplicația Coronavirus COVID-19 România  monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusul SARS-CoV-2, la nivel național. Este un proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, alături de partenerul său CERTSIGN SA.

Monitorizare a transmiterii

Colonel medic dr. Silviu Stanciu, Directorul de proiect și-a propus ca, prin intermediul acestui instrument, să se realizeze noi aplicații informatice. Acestea vor susține noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților.

Astfel, aplicația realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Beneficiari

Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale. Experții vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19. Astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. Acest fapt generează operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).

De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și Consiliile Județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora.

Managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse. Aplicația oferă sprijin în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice .

Finanțarea și bugetul proiectului, prin intermediul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, se ridică la valoare maximă de 500.000 lei

Durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.