Colegiul Medicilor Stomatologi din România a propus un set de recomandări pentru momentul reluării activității în cabinetele stomatologice.

Recomandările s-au structurat pe baza informațiilor științifice existente până în acest moment. Dar și pe baza propunerilor oferite de grupurile de lucru constituite la nivelul colegiilor teritoriale și a celor venite de la mulți dintre membrii Colegiului.

“S-au făcut tot felul de speculații în spațiul public cu privire la ce ar trebui să se întâmple cu activitatea cabinetelor stomatologice după data de 15 mai. În medicină, nu putem funcționa pe bază de speculații sau să ne guvernăm activitatea după două-trei idei exprimate în mod arbitrar, de diverse persoane, în diverse momente.

Medicii stomatologi au nevoie de o decizie asumată, de un plan de măsuri oficial care să fie adoptat la nivel de țară și pe care să îl respectăm cu toții. Am considerat că sunt necesare aceste măsuri, pentru a ne asigura că activitatea cabinetelor stomatologice va fi în condiții de siguranță atât pentru profesioniști, cât și pentru pacienți”, a declarat prof. dr. Ecaterina Ionescu, președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Potrivit recomandărilor, persoanele care au nevoie de intervenții stomatologice trebuie supuse unui triaj telefonic și programate astfel încât să nu se întâlnească unele cu altele/să nu staționeze în sala de așteptare. Triajul are ca scop identificarea eventualelor semne clinice ale infecției cu SARS-CoV-2 (tuse, febră, dureri în gât, dificultăți de respirație), precum și a riscului de a fi infectat.

Este necesar un interval/pauză de cel puțin 20 minute între pacienți. Dacă pacientul dorește sau dacă sala de așteptare nu permite păstrarea distanței de 1,5-2 m, acesta poate aștepta afară. El va fi contactat telefonic în momentul în care trebuie să intre în cabinet. Pacienții vor fi informați de acest lucru în momentul programării.

Între consultații, reprezentanții cabinetului medical trebuie să asigure dezinfecția, aerisirea și pregătirea spațiului pentru următorul pacient. Persoanele cu nevoi stomatologice nu trebuie să vină însoțite, cu anumite excepții: copii, persoane cu nevoi speciale, pacienți foarte vârstnici.

Chestionar triaj epidemiologic

Nr. crt. Întrebare DA NU
1. Ați intrat în contact în ultimele 14 zile cu persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19)?
2. Ați interacționat în ultimele 14 zile cu persoane care au prezentat simptome asociate infecției cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19)?
3. Ați interacționat în ultimele 14 zile cu persoane care au stat în izolare/carantină impusă de autorități?
4. V-a fost impusă  în ultimele 14 zile izolarea sau carantina la domiciliu de către autorități?
5. Ați avut în ultimele 14 zile unul din simptomele de mai jos?
– febră
– tuse
– respirație greoaie/dificultăți în respirație/
– frisoane
– dureri musculare
– dureri de cap
– dureri de gât
– greață, diaree, vărsături
6. Care sunt bolile de care suferiți?