Asociația ALIA a atras atenția, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, că AVC – ul constituie o urgență medicală și este vital ca bolnavul să primească tratamentul necesar în cel mai scurt timp.

Neacordarea îngrijirilor medicale corespunzătoare în fereastra terapeutică (maximum 4,5 ore în cazul unui AVC ischemic în care se înfundă o arteră mică) și maximum 6 ore în cazul unui AVC ischemic în care se înfundă o arteră mare) poate avea consecințe extrem de grave. În urma unui AVC se pot pierde funcții cerebrale importante, iar oamenii pot rămâne cu sechele fizice, de comunicare, cognitive sau emoționale.

Conform statisticilor realizate de asociația profesională de profil, în primele 9 luni ale anului 2021, în spitalele incluse în programul Acțiuni Prioritare AVC (AP-AVC) au ajuns 27.000 de bolnavi, față de 42.000 câți au fost internați în 2019, adică un an fără pandemie. O scădere cu 24% a numărului de prezentări, comparativ cu 2019, a fost și în anul 2020. Cauzele principale ale reducerii numărului celor care se adresează acestor unități sanitare sunt transformarea lor în unități suport COVID-19 si teama bolnavilor de a ajunge în spital, unde s-ar putea infecta cu noul coronavirus.

Mai mult, neurologii atrag atenția că și infectarea cu SARS- Cov- 2 poate duce, mai ales în cazul formelor grave, la apariția unui AVC.

”30% din cei care au forme grave de COVID-19 ajung să facă AVC. Unii dintre oameni refuză să facă vaccinul împotriva coronavirusului de teamă că vor dezvolta tromboze. Dar riscul de a face cheaguri de sânge este mult, mult mai mic în urma vaccinării decât în urma infecției cu SARS-CoV-2”, a explicat conf. dr. Cristina Tiu, președinta Societății de Neurologie din România, șefa Clinicii de Neurologie Spitalul Universitar de Urgență București

“ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ militează pentru accelerarea campaniei de vaccinare ămpotriva COVID-19. Vaccinarea nu protejează doar de formele grave de COVID -19, dar le dă o șansă la viață și celor care suferă un AVC. Spitale fără COVID-19 înseamnă spitale în care pot fi tratați cei cu alte afecțiuni.

Asociația “ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ a fost înființată în anul 2020 cu scopul de a promova și apăra drepturile și interesele persoanelor care suferă/au suferit un accident vascular cerebral sau care sunt predispuse la un accident vascular cerebral. ”Obiectivele noastre sunt însă îndreptate și către ceea ce înseamnă conștientizarea opiniei publice cu privire la prevenirea unui AVC, la recunoașterea acestuia și la înțelegerea pașilor ce trebuie urmați în cazul în care suntem lângă o persoană care suferă un AVC”, a declarat Liliana Curea, președinte Asociația ALIA.