Declararea, de la 15 mai, a stării de alertă, a însemnat relaxarea măsurilor de precauție și, implicit, a interdicțiilor privind prezentarea persoanelor bolnave la spital.
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din Municipiului București (ASSMB) vine cu un set de recomandări și informații pentru persoanele cu boli cronice.
Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență și care nu au potențial de agravare. Singura condiție este organizarea activității în spital. Consultațiile pot fi efectuate doar cu programare prealabilă. Se interzice staționarea pacienților în zonele de așteptare. De asemenea, se reiau și activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale, la nivelul unităților sanitare non-COVID. Se mențin, însă, interdicțiile de acces al aparținătorilor. Devine obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienților internați.
În plus, persoanele cu boli cronice și cele care au nevoie de opinia unui medic pot solicita evaluare medicală online AICI.
Regulile de distanțare socială și prevenție a infectărilor trebuie respectate în continuare
Virusul nu a dispărut odată cu relaxarea restricțiilor. Trebuie să fim conștienți de acest lucru și să respectăm regulile de distanțare socială, de igienă și de prevenție.
- Trebuie să purtăm măști care să acopere nasul și gura în mijloacele de transport în comun, la serviciu și în spațiile publice închise. Pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii de protecție.
- Distanțarea socială este foarte importantă pentru a încetini sau a opri infectarea cu SARS-Cov-2! Trebuie să păstrăm o distanță semnificativă, de minimum 2m, față de celelalte persoane.
- Spălatul frecvent pe mâini este una dintre cele mai eficiente metode prin care putem evita îmbolnăvirea și răspândirea bolilor. Dacă nu avem la dispoziție apă și săpun, putem folosi soluții dezinfectante cu o concentrație de cel puțin 60% alcool.
- La evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, pot participa cel mult 16 persoane.
Triaj epidemiologic la intrarea în unitățile de învățământ
Se menține măsura suspendării cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar. Se permite desfășurarea, după data de 2 iunie 2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12-a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.
Se va realiza triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ și respectarea măsurilor igienico-sanitare, în contextul prevenirii și combaterii infectării cu SARS-CoV-2.