Triajul epidemiologic. Ministerul Sănătății revine cu precizări privind măsurile obligatorii la intrarea într-o incintă.

Pe durata stării de alertă, triajul epidemiologic se aplică obligatoriu în cadrul instituțiilor sau autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor. Măsura este prevăzută în Ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2.

Temperatura corporală

Astfel, temperatura corporală se măsoară atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori. Măsura este valabilă la intrarea într-un spațiu închis: instituție publică, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc.

În cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție, i se poate interzice intrarea în spațiul închis. La măsurarea temperaturii, care se va realiza prin termometrul noncontact, se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. În cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius, se poate repeta procedura după 2-5 minute de repaus.

Potrivit Ministerului Sănătății, în cazul spațiilor comerciale, nu se aplică obligația ca un client să fie însoțit de o persoană din sediu.

Protejați-vă, evitați contactul direct!

  • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane
  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune
  • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă. Evitați gesturi precum: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
  • Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
  • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, (balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces).
  • Dacă sunteți nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
  • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun, încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
  • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
  • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
  • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare: bicicleta/trotineta electrică sau mersul pe jos.
  • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor. Optațu pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
  • Munciți de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.