Reprezentanții mai multor instituții internaționale de cercetare științifică s-au întâlnit în cadrul International Conference on Neuroprotective Agents (ICNA) cu scopul de a împărtăși expertiza lor privind evoluțiile din domeniul neuroștiințelor și pentru a avansa perspective științifice noi în domeniul neuroprotecției și neuroregenerării.
Aflată la cea de a 15-a ediție, conferința a fost organizată, în perioada 11-14 septembrie 2022, de prof. dr. Dafin Mureșanu la Cluj-Napoca, cu susținerea Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca, și a adus împreună personalități marcante și un larg public internațional. Structurat de-a lungul a 3 zile și 7 sesiuni, evenimentul a inclus și o sesiune de postere, unde tineri cercetători în domeniul medical au afișat lucrări originale.
“Manifestarea științifică s-a derulat în premieră în România, la Cluj Napoca, și a reunit mari personalități mondiale din domeniul neuroștiințelor, a căror preocupare comună a fost reprezentată de schimbarea de paradigmă a conceptului de neuroprotecție într-un context global extrem de complicat dacă luăm în considerare influența crescândă a factorilor de risc ai afecțiunilor neurologice. Situația este cu mult mai complexă din perspectiva modificărilor geopolitice, a celor climatice, dar mai ales a crizelor socio-economice generate, pe de o parte, de pandemia COVID-19, iar pe de altă parte, de conflictul armat de lungă durată din estul Europei”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
Scopul ICNA este de a aduce împreună personalități din domeniul clinic și al științelor de bază din mai multe țări, cercetători cu expertiză în diverse discipline, într-un forum comun, cu scopul de a discuta multiple abordări în domeniul neuroprotecției. Primele două zile ale ICNA de la Cluj Napoca au acoperit sesiunile de prezentări, alături de activități sociale în timpul după-amiezii și serii, iar prima partea a zilei de miercuri a fost dedicată sesiunilor finale, urmate de concluziile generale. Sesiunile structurate pentru a acoperi teme similare din domeniul neuroprotecției au fost urmate de discuții cu publicul.
Multidisciplinaritatea a reprezentat una dintre caracteristicile principale ale evenimentului. Prin lucrările prezentate, au fost abordate subiecte diverse și de actualitate, precum neuroinflamația, leziunile cerebrale traumatice, strategii neuroprotectoare în boala Parkinson, eficacitatea agenților neuroprotectori, neurotoxicitate, noi tratamente în bolile neurovasculare, utilizarea celulelor stem neurale pentru testarea neurotoxicității, provocări și reușite medicale în misiunile spațiale, metode non-invazive de monitorizare a presiunii intracraniene, managementul neurotraumei în țări în curs de dezvoltare, leziuni cerebrale traumatice la motocicliști, metode de eliminare/reducere a durerii asociate “membrelor fantomă”, și multe altele. Lucrările au acoperit tematici din știința de baza, atât din perspective neurologice, farmacologice, anesteziologice, cât și din perspectiva socio-economică.