Pentru persoanele care trăiesc cu boli respiratorii, actualul context epidemiologic produce o stare de anxietate intensă, dincolo de boala pe care o au deja.
Specialiștii spun că pacienții cu maladii respiratorii cronice au același risc de infecție cu noul coronavirus ca cel al populației generale.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (“COPAC”), împreună cu Societatea Națională de Medicina Familiei („SNMF”) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”) au pregătit un set de recomandări și informații utile în sprijinul persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii.
“Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să fim informați corect. Trebuie să ținem legătura cu medicul, să nu renunțăm la tratament și să ne împăcăm cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate“, spune Radu Gănescu, președinte COPAC.
“Informațiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentele-cheie de care pacienții au nevoie, astfel încât să își poată controla boala. Relația cu medicul de familie este importantă. Aceste luni ne-au arătat că o bună comunicare între pacient-medic de familie-specialist este vitală și uneori chiar salvatoare de vieți“, completează dr. Carmen Bușneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO din cadrul SNMF.
Prevenție
Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului obligatorii:
- Reduceţi numărul de persoane cu care intraţi în contact.
- Evitaţi contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute.
- Reduceţi deplasările, reduceţi timpul petrecut în afara casei, pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană.
- Curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool.
- Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeași veselă, aceleași haine sau prosoape.
- Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate.
- Spălaţi-vă foarte des pe mâini cu apă și săpun (minimum 20 secunde).
- Utilizaţi măștile de protecţie în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau vă aflaţi în apropierea altor persoane necunoscute.
- Dacă strănutaţi sau tușiţi, indiferent de cauză, acoperiţi-vă cu un șerveţel gura și nasul sau strănutaţi în pliul cotului.
- Nu luaţi medicamente antivirale și nici antibiotice, decât în cazul în care vă prescrie medicul.
- Menţineţi legătura cu specialistul pneumolog și cu medicul de familie pentru planificarea vizitei / prescrierii reţetei și stabilirea metodei prin care ajungeţi în posesia reţetei / medicaţiei.
- Asiguraţi-vă că aveţi suficientă medicaţie (3 luni), pentru a nu exista întreruperi în administrare.
- Dormiţi cel puţin 7-8 ore pe noapte.
- Faceţi activitate fizică în casă (gimnastică, dans, plimbare în curtea proprie, nu la sală).
- Faceţi gimnastică respiratorie.
- Fiţi pregătiţi pentru posibilitatea autoizolării / carantinei / îmbolnăvirii. Asiguraţi-vă necesarul pentru câteva săptămâni, gândiţi-vă și pregătiţi necesarul de lucruri personale.
- Faceţi o listă cu: persoanele de contact din familie, medicul de familie, medicul pneumolog, tratamentul urmat și medicaţia pentru a fi disponibile în caz de urgenţă.
- Dacă locuiţi singur, asiguraţi-vă că la nevoie aveţi o persoană de încredere care să vă ajute. Apelaţi inclusiv la organizaţii de voluntari (informaţii la medicul de familie, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică, primărie).
Tratament
Este obligatoriu ca pacienţii cu boli respiratorii cronice să continue administrarea tratamentului. Drept rezultat, se evită acutizări ale bolii cronice cauzate de întreruperea tratamentului.
Telemedicina este metoda prin care pacienţii cu boli pulmonare cronice pot realiza consultul pneumologic cu medicul curant. Astfel, se poate confirma schema de tratament și monitoriza simptomele. În plus, se poate discuta atitudinea în cazul apariţiei unor modificări.
Consultaţia telefonică va fi înregistrată de medic ca prezentare în sistemul informatic (tip de prezentare: Telemedicină),fiind urmată de redactarea scrisorii medicale și eliberarea reţetei ce poate fi trimisă pacientului sau medicului de familie prin poșta electronică (e-mail).
În cazul în care o consultaţie de control este indispensabilă, se va face în baza unei programări telefonice prealabile.
La prezentarea în ambulatoriul de specialitate sau spital, pacientul va purta mască. El va păstra o distanţă de minimum un metru și jumătate faţă de altă persoană în spaţiile de așteptare.