Persoanele cu boli cardiovasculare reprezintă un grup vulnerabil, la risc în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2, imunizarea prin vaccinare devenind necesară pentru protejarea acestora.
Demararea campaniei naționale de vaccinare și apropierea momentului în care acești pacienți vor fi imunizați ridică o serie de întrebări, mai ales în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare aflate în tratament cu anticoagulante orale.
”Pacienții aflați în tratament anticoagulant cronic cu Warfarina sau Acenocumarol-Sintrom, Trombostop sau alți derivați cumarinici, anticoagulante orale directe noi (apixaban-Eliquis, rivaroxaban-Xarelto, dabigatran-Pradaxa) pentru tulburări de ritm (fibrilația atrială, flutterul atrial cu sau fara AVC ischemic ), proteze valvulare metalice, tromboze venoase profunde sau tromboembolii pulmonare cunosc foarte bine manevrele medicale pe care trebuie să le evite, având în vedere capacitatea redusă a sângelui de a se coagula. Printre acestea se numără și injecțiile intramusculare, fiind indicate ca alternativă injectiile subcutane, care înlătură riscul formării unei colecții intramusculare (hematom). Clasic, vaccinurile sunt administrate prin injecții intramusculare, existând și posibilitatea administrării prin injecții subcutane pentru anumite preparate (ex: vaccinul împotriva virusului varicelo-zosterian, vaccinul meningococic etc). Cu toate acestea, în ceea ce privește vaccinurile folosite împotriva virusului SARS-CoV-2, respectiv vaccinul COVID-19 mARN BNT162b2 Pfizer BioNTech și vaccinul AstraZeneca COVID-19, se recomandă doar administrarea intramusculară, la nivelul umărului, nefiind menționată administrarea subcutană”, explică medicii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, București.
Acest aspect nu contraindică vaccinarea pacienților aflați sub tratament anticoagulant, ci doar respectarea unor măsuri suplimentare, după cum urmează:
- Pacienții aflați sub tratament anticoagulant cronic cu Sintrom/ Trombostop trebuie să își dozeze INR în preajma vaccinării. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant, întrucât întreruperea acestuia poate duce la accidente vasculare cerebrale, blocarea protezelor mecanice valvulare.
- Valoarea optimă a INR în momentul vaccinării trebuie să corespundă limitei inferioare a intervalului terapeutic, adică 2,5-3,5 pentru pacienții cu proteze metalice mitrale și 2,5-3 pentru pacienții cu proteze metalice aortice.
- La pacienții cu valori ale INR mai mari de 3, respectiv 3,5, este necesară reducerea dozei de anticoagulant, conform indicațiilor medicului curant, și repetarea INR la 7 zile.
- Se vor folosi seringi de 1 ml, cum ar fi cele de 23g sau 25 grosime ac, practic acele să fie foarte subțiri, seringi cu ac fin.
- Este necesară menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de puncție, prin apăsare, fără frecare, pentru minimum 2 minute.
- Respectând aceste măsuri simple, incidența reactiilor adverse locale este diminuată. În eventualitatea formării unui hematom, pacientul trebuie să contacteze medicul curant.
- Pacienții în tratament cronic cu anticoagulante directe (Eliquis, Pradaxa, Xarelto) nu trebuie să întrerupă administrarea acestora. Riscul reacțiilor adverse locale este același ca în cazul anticoagulantelor mai sus menționate, de asemenea indicațiile ulteriore.
- ATENȚIE! Pacienții în tratament cronic cu antiagregante orale (Aspenter, Clopidogrel, Plavix, Trombex, Ticagrelol, Brilique, Pragugrel) nu trebuie să întrerupă medicația și nu prezintă risc de sângerare.
Autori:
- Asis. universitar colonel dr. Alice Elena Munteanu- medic primar cardiologie, medic primar medicina interna.
- Dr. Iulia Theodora Ioniță-medic rezident cardiologie anul III
- Dr Mihnea Casian- medic rezident cardiologie anul I.