Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din lume. Este de obicei determinat de expunerea nesigură și prelungită la radiațiile UV, care penetrează și afectează pielea, în timp.
Cancerul de piele: Leziunile canceroase apar preponderent în zone care au fost expuse la soare (UVA, UVB) mai frecvent în zone cum ar fi fața, gâtul, spatele, membrele. Apare mult mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani, însă oricine poate să fie afectat.
Cancerul de piele este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, cu o recuperare ulterioară foarte bună. Cu toate acestea, în momentul de față încă nu suntem destul de atenți la simptomele unui cancer de piele, astfel că oportunitățile pentru depistare precoce pot fi ratate. ”Oamenii trebuie să își înțeleagă propriul profil de risc și să își examineze pielea în vederea depistării unui melanom”, a atras atenția dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societății Române de Dermatologie.
Cine este expus riscului?
Oricine poate să fie afectat de cancerul de piele, la orice vârstă. De obicei, apare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani sau la cei care s-au expus timp îndelungat la soare, dar totuși se poate întâlni și la pacienți care nu sunt considerați „la risc”.
Aveți un risc foarte mare de a dezvolta cancer de piele dacă:
– Aveți pielea deschisă la culoare sau sunteți predispuși la arsuri solare
– Ați avut arsuri solare în copilărie sau chiar în perioada de adult
– V-ați expus îndelungat la soare (la muncă sau în timpul liber)
– Mergeți la solar
– Aveți peste 50 de alunițe pe suprafața corpului
– Aveți istoric familial de cancer de piele
– Aveți peste 50 de ani
– Ați fost supus unui transplant de organ
”Cei din categoriile de risc ar trebui să-și efectueze controalele medicale de verificare a pielii, prin dermatoscopie, de 2 ori pe an: odată înainte de începerea sezonului estival și odată după terminarea lui, în noiembrie”, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.
Prevenirea cancerului de piele – ce creme de protecție solară folosim
Cancerul de piele este cazuat de obicei de expunerea la radiațiile ultraviolete A (care cauzează arsuri solare și fotoîmbătrânirea pielii) și la radiațiile ultraviolete B (care intră în structura AD-ului celular și duc la apariția cancerelor de piele), după cum au explicat cei doi reprezentanți ai SRD odată cu lansarea în România a campaniei ”Cancerul cutanat- trecutul îți decide viitorul”.
Cei doi medici au atras atenția la cremele de plajă utilizate pentru protecția solară și care sunt diferențele între ele. Cremele de protecție indicate sunt cele dermato- cosmetice (achiziționate din farmacii), cu factor de protecție cât mai mare.
Cremele cu factor de protecție 50+ blochează aproximativ 95% din radiațiile ultraviolete, iar cele cu factor de protecție 30+ blochează 92% dintre radiațiile UV. Diferența este dată de timpul de acțiune al acestora. ”În 5 minute de expunere la soare, fără protecție, apare arsura solară. Timpul maxim cât are efect o cremă se calculează înmulțind factorul de protecție cu 5. La o cremă cu factor de protecție 50+, durata maximă de protecție este de 250 de minute”, a mai explicat dr. Alin Nicolescu.
Medicii au mai atras atenția că aceste creme de protecție solară nu trebuie folosite doar când stați la soare, ci și în cursul unei zile normale, când aveți activități în aer liber, sub soarele direct. De asemenea, este foarte important să vă protejați și atunci când sunteți la munte, deoarece soarele din zonele înalte poate fi mult mai puternic.