Impactul unui somn de calitate asupra sănătății mentale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice a unei persoane, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul.

Cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării de bine. Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.

Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3 și 5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți.

„Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului nostru și pentru funcționarea optimă a acestuia. Este important să acordăm atenție regulilor de igienă a somnului și să căutăm soluții pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru”, a afirmat dr. Cristina Panea, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias.

„Evenimentele precum acesta sunt o oportunitate deosebită de a educa comunitățile despre importanța somnului pentru sănătatea noastră și pentru a promova practici sănătoase de somn”, a  subliniat medicul psihiatru Mihai Bran, co-fondator al platformei digitale Hilio de sănătate și wellbeing.

„Un somn sănătos este un pilon fundamental al sănătății noastre generale. Este important să conștientizăm nevoia de somn în diverse afecțiuni și să înțelegem impactul pe care somnul de calitate îl poate avea asupra sănătății noastre”, a completat Cristina Vlădău, manager proiect la Asociația Credu.

Gestionarea sănătății începe cu gestiunea somnului și este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. ”Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți despre importanța unui somn odihnitor și a unei vieți sănătoase. Educația face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copii de 5-11 ani numit Detectivii Sănătății, dezvoltat de Asociația Credu”, a anunțat Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.