Controlează-ți diabetul. Pandemia COVID a perturbat serviciile de management al diabetului în 49% dintre țările Organizației Mondiale a Sănătății.

Controlează-ți diabetul. Potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii august de Organizația Mondială a Sănătății și realizat în toate regiunile OMS, cu excepția Americii, jumătate dintre țări – mai exact 49% – au raportat perturbări complete sau parțiale ale serviciilor de management ale diabetului și complicațiilor diabetului din cauza pandemiei. Un alt studiu, realizat în Italia, a arătat că 31% dintre cei care au decedat în urma infecției cu SARS-CoV-2 sufereau de diabet.

”Și aș vrea să mai precizez un aspect. ONU a mai tras un semnal de alarmă și anume că mortalitatea în cazul diabetului în ansamblu <evoluează în direcția greșită>. Ținând cont de toate acestea, vreau să lansez un apel clar. Controlul diabetului este crucial, inclusiv, sau mai ales, în pandemia de COVID-19. Este important să continuăm să tragem un semnal de alarmă privind epidemia de diabet, să insistăm asupra importanței prevenției diabetului și asupra importanței controlului eficient al acestei afecțiuni și să ajutăm persoanele care suferă de diabet să aibă o calitate a vieții cât mai bună cu putință”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual pe data de 14 noiembrie.

A șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din lume, diabetul este diagnosticat la aproximativ 1 din 10 români, iar una din două persoane din România, care trăiește cu diabet tip 2, nu e diagnosticată.

Tema din 2020 a Zilei Mondiale a Diabetului este ”Asistenții medicali fac diferența”, reliefând rolul fundamental al personalului medical în gestionarea și prevenirea acestei maladii, precum și în îngrijirea acordată pacienților diabetici pe tot parcursul vieții.

Controlează-ți diabetul: Testul de risc

Tot în contextul Zilei Mondiale a Diabetului și a modului în care pandemia de COVID-19 a afectat persoanele bolnave, Forumul Român de Diabet a lansat campania ”Cu diabetul nu te joci” . Campania urmărește să crească nivelul de conștientizare a diabetului zaharat tip 2 și a gravității consecințelor sale. Astfe, românii pot fi mult mai atenți la schimbări ale stilului de viață pe care le pot face pentru a preveni instalarea bolii. Campania scoate în evidență cauzele care pot provoca diabetul zaharat tip 2 și felul dramatic în care această boală ne poate afecta viața.

Gândită ca un avertisment, campania urmărește să conducă oamenii către website-ul campaniei – www.nutejoci.ro – pentru a-și face testul de risc. Website-ul oferă, de asemenea, informații despre diabet și noțiuni de prevenție într-un limbaj accesibil.