Ridicarea măsurilor de izolare și carantinare îndeamnă la relaxare socială și reluarea activităților obișnuite. Aceasta nu înseamnă că virusul a dispărut și că nu mai există un  risc de infectare.

Oamenii de știință oferă publicului un test online, elaborat special pentru a ajuta românii să rămână în siguranță în această perioadă confuză. Oricine își poate calcula scorul și afla ce comportamente îi cresc riscul în perioada stării de alertă. În doar 3 minute, testul în limba română calculează scorul personal cu privire la:

  • Riscul de a fi expus
  • Riscul de a fi contaminat
  • Riscul propriu în comparație cu riscul celor dragi
  • Profilul comportamental în perioada stării de alertă.

„După 15 mai 2020 va trebui să găsim un echilibru între a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 și reluarea activităților obișnuite. Comportamentele individuale vor face diferența. Testul ajută să aflați concret comportamentele care vă protejează în această perioadă incertă. Partea interesantă este că rezultatele sunt în forma unor imagini. Acestea ne permit să vizualizăm scorurile calculate pe baza factorilor de risc unici fiecăruia”, ne explică Ana-Maria Schweitzer, psiholog clinician, director executiv la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

Testul investighează motivaţia și convingerile românilor care nu respectă regulile privind distanţarea socială, purtarea măștii sau spălarea mâinilor. Informaţiile cu privire la motivaţie sunt necesare pentru a ușura schimbarea comportamentului.

Your COVID-19 Risk pornește de la câteva întrebări generale și personalizează informațiile oferite în funcție de răspunsurile și localizarea geografică a utilizatorului. Întrebările sunt identice pentru tot globul. Mesajele de feedback sunt adaptate pentru fiecare țară, limbă și nivel de adoptare a unor gesturi-barieră esențiale: păstrarea distanței, izolarea socială și spălatul pe mâini.

Chestionarul este disponibil în 29 de limbi, inclusiv în limba română, la adresa: https://your-covid-19-risk.com/.