Centrul de cunoștințe privind cancerul este prima acțiune emblematică realizată în cadrul Planului european de Combatere a Cancerului (Beating Cancer).

Centrul de cunoștințe privind cancerul, lansat pe 30 iunie de Comisia Europeană, este o nouă platformă online care are ca scop colectarea de informații și coordonarea de acțiuni împotriva primei cauze a deceselor din Europa în rândul populației cu vârsta sub 65 de ani. Acest centru va colecta cele mai recente informații despre cancer, va furniza orientări în materie de îngrijiri de sănătate și sisteme de asigurare a calității, va monitoriza tendințele legate de incidența cancerului și de mortalitatea determinată de această boală pe tot teritoriul UE și va realiza prognoze în ceea ce privește aceste tendințe. Platforma este și un spațiu în care toți cei dedicați luptei împotriva cancerului pot partaja bune practici, pot colabora și se pot coordona pentru a valorifica la maximum cunoștințele noastre colective și datele verificate științific.

„Lansarea noului Centru de cunoștințe privind cancerul este prima acțiune emblematică din cadrul Planului european de combatere a cancerului. Dispunând de mai multe cunoștințe, putem înțelege, preveni și trata mai bine cancerul. Cercetarea și inovarea reprezintă punctul de plecare al unei noi abordări referitoare la îngrijirile acordate pentru cancer în UE. Punerea în comun și partajarea celor mai recente rezultate ale cercetării, inovării și tehnologiilor din domeniul cancerului, inclusiv în ceea ce privește soluțiile personalizate și digitale noi, sunt esențiale pentru ca autoritățile din domeniul sănătății și al cercetării să dispună de mijloacele necesare pentru o mai bună abordare a cancerului, iar centrul de cunoștințe va fi inima acestor acțiuni”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

„De la institute la cercetători, de la organizațiile pacienților la inovatori, trebuie să ne unim cu toții forțele în întreaga societate pentru a învinge cancerul. Știința ne poate ajuta să înțelegem boala și factorii săi de risc, dar pentru a avea un impact real trebuie ca aceste cunoștințe să fie încorporate în politici și intervenții care vor salva vieți. Centrul de cunoștințe privind cancerul este un instrument-cheie în coordonarea eforturilor noastre și în a ne asigura că utilizăm cele mai bune informații pentru a câștiga această luptă”, a  completat și Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare.

Ce rol are Centrul de cunoștințe privind cancerul?

Centrul de cunoștințe privind cancerul este un intermediar independent în schimbul de cunoștințe, care furnizează politicilor sprijin bazat pe date verificate, extinzând totodată sistemele IT, dispozitivele poartă, portalurile, platformele și bazele de date existente ale Comisiei în ceea ce privește cancerul. Centrul va avea următoarele atribuții:

  • Va colecta și va pune la dispoziție cele mai recente informații și statistici cu privire la cancer;
  • Va monitoriza tendințele legate de cancer astfel încât să poată fi evaluată eficacitatea strategiilor de prevenire și a programelor de screening;
  • Va furniza orientări europene pentru prevenirea, screeningul, diagnosticarea și îngrijirea cancerului în scopul de a ameliora rezultatele tratamentelor acordate pentru cancer și de a reduce inegalitățile dintre regiunile UE;
  • Va contribui la conturarea unor politici de prevenire a cancerului legate de mediu și de stiluri de viață sănătoase, incluzând controlul tutunului și al alcoolului;
  • Va identifica lacune de cercetare sau de politici;
  • Va asigura un spațiu pentru coordonarea a numeroase inițiative privind cancerul pe o singură platformă;
  • Va ajuta la reducerea inegalităților în ceea ce privește prevenirea cancerului și îngrijirile acordate în cazul acestei boli pe teritoriul UE.

Sursa – revista Politici de Sănătate