Monitorizarea ambulatorie/la domiciliu a tensiunii arteriale (TA) se face cu ajutorul unui dispozitiv medical care asigură măsurarea automată, la anumite intervale de timp, înregistrarea și memorarea rezultatelor pe durata a 24-48 ore.

Scopul monitorizării ambulatorii a TA este diagnosticarea și evaluarea severității hipertensiunii arteriale (valorilor tensionale crescute). Pacientul trebuie să se prezinte la cardiolog pentru montarea aparatului. Va reveni a doua zi pentru demontarea și interpretarea datelor înregistrate, explică specialiștii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

Cum se montează aparatul?

Se montează la nivelul brațului manșeta aparatului, care este similară manșetei unui tensiometru clasic.

Această manșetă este conectată printr-un tub la un dispozitiv care este setat să măsoare TA. Manșeta se umflă la anumite intervale de timp (de obicei, la 15 minute ziua și 30 minute noaptea). Dispozitivul înregistrează aceste valori tensionale (recorder).

Aparatul este de dimensiuni mici, ușor de purtat, silențios și se fixează în jurul taliei, la gât sau peste umăr.

Medicul va citi rezultatul și, în funcție de acesta, va pune diagnosticul de hipertensiune arterială și stadiul acesteia. Tot acum se va decide și tratamentul antihipertensiv.

Care este pregătirea pentru monitorizarea ambulatorie a TA?

Pacientul nu necesită pregătire specială și este de preferat să efectueze activitatea obișnuită, chiar și activități fizice mai solicitante, care ar putea determina eventual apariția simptomatologiei.

Pacientul va nota într-un jurnal activitățile fizice efectuate și intervalul orar al acestora, pentru a putea corela mai bine efortul fizic cu valorile tensionale.

În momentul în care manșeta se umflă, pacientul trebuie să țină brațul întins până la terminarea măsurătorii, pentru a evita erorile de măsurare.