Cancerul pulmonar, depistat prin bronhoscopie. La fiecare 18 secunde, un om moare, undeva în lume, din cauza cancerului pulmonar.

Se estimează că, numai în cursul anului 2018, 1,8 milioane de vieți s-au pierdut din cauza cancerului pulmonar. Din păcate, boala este diagnosticată, în aproximativ 80% din cazuri, în stadii avansate, ceea ce scade șansele de supraviețuire. Orice persoană care prezintă una dintre următoarele simptome ar trebuie să meargă la medic: tuse, răgușeală, gâfâială, firișoare de sânge în salivă, pierderea poftei de mâncare, scădere ponderală. ”Mergeți la medic din timp. Vorbiți cu medicul de familie, dacă apar aceste semne, care vă poate trimite la medicul pneumolog. Diagnosticul, în mare parte, se stabilește prin bronhoscopie, acea endosccopie pulmonară, care poate fi făcută la Institutul Marius Nasta, dar și în centrele mari din Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Constanța. Dacă sunteți fumător, pacient cu BPOC, dacă vă expuneți mult la poluare, aveți tuse sau sufocare pe timp mai îndelungat de o lună, mergeți la un control medical. Puteți evita o boală atât de gravă – cea mai gravă formă de cancer – cancerul pulmonar”, atrage atenția prof. đr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie.

Inspiră Speranța

Cancerul pulmonar, depistat prin bronhoscopie. Statisticile arată că aproximativ 90% dintre bolnavii diagnosticați cu un cancer pulmonar pierd lupta cu boala, fiind necesară mai bună cunoaștere a simptomelor acesteia, dar și a traseului de urmat de către un pacient. În luna noiembrie, dedicată conștientizării luptei împotriva cancerului pulmonar, rolul campaniei de informare „Inspiră Speranță“, lansată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea Română de Pneumologie este să le ofere sprijin și încurajare celor care se confruntă cu această boală și să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța vitală a controalelor medicale de rutină, care permit diagnosticarea în stadii incipiente a acestei boli agresive.

„În cancerul pulmonar, șansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât este descoperit mai devreme, într-un stadiu minim de dezvoltare. Dar și în formele inoperabile de cancer pulmonar, cu metastaze, s-au făcut progrese terapeutice importante, care prelungesc viața pacientului oncologic. Rămân cruciale atât depistarea precoce, prin screening, cât și accesul cât mai rapid la terapii personalizate“, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Indicații terapeutice

În funcție de stadiul și tipul cancerului pulmonar, de dimensiunea și localizarea tumorii și de starea generală a sănătății pacientului există diverse posibilităţi terapeutice: sunt intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia. ”Imunoterapia este una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii 60 de ani, când vine vorba despre tratamentul pentru cancer. Datorită imunoterapiei, speranța de viață a crescut în ultimii 6 ani de 2-3 ori. Se preconizează ca în următorii 5 ani să crească de încă 2-3 ori și astfel pacientul oncologic să ajungă pacient cronic și să își poată ține boala sub control cu ajutorul tratamentului”, explică dr. Andrei Ungureanu, medic specialist oncologie medicală.