În urma unui studiu început acum 20 de ani s-a descoperit că un tip de amidon dintr-un fruct pe care îl găsim peste tot poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%.

Vă plac bananele ușor verzi? Dacă da, este posibil să obțineți câteva beneficii neașteptate pentru sănătate consumând aceste fructe când sunt puțin necoapte.

Un anumit tip de amidon din banane se găsește și în ovăz, cereale, paste, orez, mazăre și fasole și el este cel responsabil pentru reducerea riscului de cancer.

Studiul care a demonstrat-o a fost condus de experți de la universitățile orașelor britanice Newcastle și Leeds și publicat în revista Cancer Prevention Research.  Acest tip de amidon ar putea avea implicații importante în reducerea cancerelor din partea superioară a intestinului, despre care medicii spun că pot fi greu de identificat și diagnosticat.

Beneficiile amidonului din banană 

Pe parcursul studiului, participanții au luat o doză din acest amidon – numit amidon rezistent – echivalent cu cea pe care o obțineți dacă mâncați o banană este puțin verde.

Aproximativ 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch – o tulburare moștenită care crește riscul de cancer, în special în intestinul gros și rect – au luat doza de supliment cu amidon circa doi ani.

Pentru ce tip de cancere s-a redus incidența prin acest amidon?

Studiul a arătat că, deși amidonul nu a afectat cancerele din intestin, a redus incidența cancerelor în alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate. Astfel, a avut un efect deosebit asupra cancerelor tractului gastrointestinal superior (GI), inclusiv cancerelor esofagiene, gastrice, biliare, pancreatice și duodenale.

Efectul administrării suplimentului a fost evident timp de 10 ani după ce pacienții au încetat să-l ia.

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle, într-un comunicat.

Consumă o dată pe zi fructul care reduce riscul de cancer

„Doza utilizată în studiu este echivalentă cu consumul unei banane zilnice: înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo”.

Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon, a adăugat el.

Amidonul rezistent hrănește bacteriile intestinale bune

Acest amidon este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacterii intestinale sănătoase.

Profesorul Mathers a spus că el și colegii săi cred că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin reducerea cantității de acizi biliari din intestin, despre care se știe că dăunează ADN-ului și în cele din urmă provoacă cancer. El a avertizat însă că vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica acest lucru.

Profesorul Tim Bishop de la Școala de Medicină din Leeds, a declarat: „Rezultatele sunt interesante, dar amploarea efectului protector în tractul gastrointestinal superior a fost neașteptată, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a reproduce aceste descoperiri”.

Cercetări anterioare publicate ca parte a aceluiași studiu au arătat că aspirina a redus riscul de cancer al intestinului gros cu 50%.

Studiul pe termen lung arată că „beneficiile sunt clare”

Între 1999 și 2005, aproape 1.000 de participanți la studiu au început să ia fie amidon rezistent sub formă de pulbere, fie un placebo, în fiecare zi, timp de doi ani.

La sfârșitul etapei de tratament, nu a existat nicio diferență generală în incidența cancerului între cei care au luat amidon rezistent și cei care nu au luat. Cu toate acestea, echipa de cercetare a anticipat că orice efect protector va dura mai mult pentru a se dezvolta și a proiectat studiul pentru o urmărire și evaluare ulterioară.

Amidonul rezistent și aspirina, vedetele studiului 

În perioada de urmărire, au existat doar cinci cazuri noi de cancer GI superior, în rândul celor 463 de participanți care au luat amidon rezistent, comparativ cu 21 dintre cei 455 care au primit placebo.

„Când am început studiile în urmă cu peste 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer fie cu aspirină, fie cu amidon rezistent”, a spus profesorul Sir John Burn, de la Universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care au condus studiul împreună.

„Pacienții cu sindrom Lynch prezintă un risc ridicat, deoarece au mai multe șanse să dezvolte cancere, așa că este de o importanță vitală descoperirea că aspirina poate reduce riscul de cancer de intestin gros și de alte tipuri de cancer rezistente la amidon”.

El a menționat că, pe baza acestui studiu, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) din Marea Britanie recomandă acum aspirina persoanelor cu risc genetic crescut de cancer.

„Beneficiile sunt clare – aspirina și amidonul rezistent funcționează”, a spus el.

 

Sursa informațiilor: Euronews.com