Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a început organizarea mai multor acțiuni și evenimente publice cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, stabilită la nivel internațional pe data de 28 iulie. Primele acțiuni s-au desfășurat deja in Piața Sfatului din Brașov si la Centrul de Igiena si Sănătate din Turda.

APAH-RO. Obiectivele sunt de a crește gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile provocate de virusurile hepatitice – direct, asupra stării de sănătate a oamenilor și, indirect, asupra resurselor financiare ale sistemului de sănătate. De asemenea, printre măsurile necesare combaterii hepatitelor este nevoia de testarea masivă a populației, mai ales a celei aflate la risc, de accesul imediat la tratamente pentru cei diagnosticați, toate tipurile de tratament la care au dreptul românii în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, prin campaniile sale, asociația îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, atât pentru prevenție, cât și pentru gestionarea diferitelor afecțiuni hepatice.

În acest context președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a evidențiat ca CNAS acordă o atenție deosebită hepatitelor virale prin programele specifice. „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei 28 iulie este un bun prilej de  conștientizare  a pericolului   pe care îl reprezintă această afecțiune virală, mai ales în contextul actual. Hepatita virală este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, pentru care CNAS a alocat și alocă în continuare resurse și atenție deosebită. Contractele cost-volum-rezultat, încheiate începând din anul 2015, au asigurat tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C în primele contracte pentru fazele mai avansate ale bolii și ulterior cu opțiuni de tratament pentru stadii din ce în ce mai incipiente.  Astăzi ne aflăm în proces de negociere pentru încheierea unor noi contracte CVR care vor asigura accesul pacienților cu hepatita C la toate tipurile de tratamente disponibile pe piață, atât genotip specifice, cât şi pangenotipice. Ne aliniem, astfel, la standardele europene si mondiale, care au ca țintă  eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, conform OMS”, a precizat șeful CNAS .

APAH-RO consideră că trebuie făcute toate eforturile pentru ca obiectivele Planul Cadru-Național de Eradicare a Hepatitelor Virale, adoptat de România în 2019 și care prevede măsuri până în 2030, să poată fi atinse.

”Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor reprezintă cea mai importantă perioadă din an pentru noi ca asociație, momentul în care încercăm să creăm oportunități pentru ca mesajele noastră să ajungă la un număr cât mai mare de oameni și să declanșeze o reacție de implicare imediată. În România, în special în ceea ce privește programul pentru pacienții cu hepatita C, apelul nostru se îndreaptă spre autorități de a evita pauze între programele anuale cost-volum-rezultat. De cinci ani de zile încă nu reușim acest lucru. Din contră, am pierdut prin pauze aproape un an si jumătate în care de fapt programul nu a fost funcțional.  În plus, pandemia provocată de COVID 19 a îngreunat considerabil testarea și accesul la consult, investigații și tratament de specialitate. Hepatitele nu mai pot aștepta însă! Sunt afecțiuni virale, silențioase și cu efecte devastatoare în timp. Împreună însă putem acționa, putem, pune Romania pe harta tarilor care își ating obiectivele de eliminare in ciuda tuturor obstacolelor,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Acest an pandemic a arătat cât de importantă este depistarea la timp a afecțiunilor hepatice si accesul imediat la tratamentele recomandate de medici pentru a preveni complicațiile bolilor hepatice. Tocmai de aceea „este nevoie imperioasă de reluare a programelor strategice de screening și tratatment al hepatitelor virale care au înregistrat un recul în perioada pandemiei COVID-19, iar pe de altă parte, nevoia de focalizare a screeningului asupra unor grupuri și comunități marginalizate, vulnerabile, uitate”, a precizat prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.

APAH-RO a început seria acțiunilor dedicate acestei zile din data de 23 iulie cu o campanie on-line de informare. Proiectele și campaniile vor continua în mai multe orașe din țară până pe 30 iulie. După campania din Brașov si Turda, vor continua acțiuni in Giurgiu, Iași, București si din nou, Turda, județul Cluj.

Cu această ocazie, va fi evaluat gradul de conștientizare și informare a populației cu privire la hepatitele virale prin intermediul unor chestionare în format fizic si on-line.

În mediul online, medici de familie, medici specialiști – gastroeneterologi și de boli infecțioase, psihologi, nutriționiști vor vorbi despre importanța testării pentru depistarea precoce a hepatitelor, dar și despre procedurile de tratament, echilibru emoțional și alimentar necesar pentru gestionarea și depășirea bolii.

Activitățile  de anul acesta sunt realizate prin implicarea voluntarilor APAH-RO. Toate acțiunile se desfășoară în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Asociația Română pentru Boli de Ficat, Grupul GastRO SNMF, DSP Brașov, APAH-RO Transilvania, ABCH-Giurgiu, ARAS și alți parteneri locali.