COVID-19. Imunizarea cu doza 4 de vaccin de la Pfizer se poate face, de pe 16 mai 2022, la centrele de vaccinare și în cabinetele medicilor de familie.

Pot solicita vaccinarea cu doza 4 persoanele cu vârsta de peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Medicii recomandă ca persoanele vulnerabile, cu anumite afecțiuni cronice, și cele cu vârsta de peste 60 de ani să se vaccineze cu doza 4. ”Știm pe studiile existente că avem o protecție pe spitalizare și pentru deces prin prima doză booster la acest moment, la persoanele care nu se află în categoria celor vulnerabile”, a declarat dr. Violeta Briciu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, în cadrul unui training cu tema vaccinării COVID-19 organizat de Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Medicul Adrian Marinescu a atras atenția că, deși în prezent se înregistrează puține cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, este bine să luăm măsuri de protecție, nu să așteptăm până în toamnă, când se preconizează instalarea unui nou val COVID. ”Hai să ne protejăm acum, mai ales cei care pot face forme severe. Ceea ce contează la vaccin este să ne protejeze astfel încât să nu ajungem la terapie intensivă. O recomandare fermă de vaccinare o au persoanele supraponderale, cele obeze și cele cu boli cronice. Încheierea pandemiei nu are nicio legătură cu dispariția completă a virusului. În momentul în care, la nivelul mapamondului, nu va mai fi o arie întinsă geografic și vom avea cazuri izolate, atunci vom putea vorbi de focare izolate și pandemia va fi declarată închisă”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.  El a mai adăugat că mărirea numărului de cazuri noi, anunțată din toamnă, nu va schimba conceptul de conviețuire cu virusul, însă nu vor mai fi schimbări importante.

În ceea ce privește vaccinurile existente, experții se așteaptă ca, din toamnă, să apară produse noi, în funcție de mutațiile virusului SAS-CoV-2.