Din comoditate sau poate datorită prețurilor accesibile, tot mai multe persoane încearcă să rezolve problemele de vedere alegând ochelarii de pe rafturile unui supermarket sau chiar din farmacii și benzinării. Pe termen lung, însă, riscurile la care se expun ar putea să le coste sănătatea, mai mult timp petrecut în cabinetul medical și bani cheltuiți pe tratamente.

Dr. Alina Panga, medic specialist oftalmolog în cadrul Ofta Total atrage atenția că obiceiul de a cumpăra ochelari de vedere doar pentru că sunt la îndemână sau mai ieftini, fără un control amănunțit în prealabil, poate cauza mai multe probleme pe termen lung.

”Din experiența noastră, doar 60% din pacienți au dioptrii simetrice la ambii ochi. În cazul achiziționării ochelarilor din comerț, dioptriile sunt simetrice și pacientul respectiv nu va vedea cu ambii ochi la fel, ceea ce poate duce la probleme serioase de neuroadaptare. Pe de altă parte, am întâlnit situații când am prescris mai ales pentru presbiopie lentile simetrice pentru ambii ochi și pacientul a achiziționat ochelarii din comerț fără a se tine cont de distanța interpupilară, centrare, calitatea lentilei – tratament antireflex, heliomat sau protecție pentru calculator. În plus, testând niște ochelari din comerț sau din târguri, pacienții pot vedea mai bine la distanță, dar poate fi o miopie falsă care corectată greșit poate duce la disconfort vizual, dureri de cap și chiar incapacitate la locul de muncă, explică specialistul.

Astigmatismul este un astfel de defect de vedere, care se asociază frecvent cu miopia sau hipermetropia și care corectat oferă o calitate a vederii, însă în comerț nu există ochelari care să corecteze astigmatismul.

Achiziția astfel făcută din comoditate sau poate la gândul unei economii, poate să cauzeze pe termen lung probleme de sănătate și, prin urmare, mai mult timp petrecut în cabinetul specialistului și sume de bani cheltuite pentru a ”repara” răul făcut. Purtarea unui ochelar care nu este potrivit dioptriilor noastre poate să provoace disconfort – dureri de cap, vedere încețoșată, uneori chiar și amețeală. În plus,  poate să mascheze prezența unei afecțiuni oftalmologice. Importanța prezentării la medicul oftalmolog este esențială, ochelarii nu sunt pălării, pantofi sau mănuși care se pot proba și cumpăra!”, explică dr. Alina Panga.

Astfel, chiar dacă avem șanse să găsim uneori găsim ochelarii care să ni se potrivească, este totuși indicat să consultăm înainte un oftalmolog. Consultul oftalmologic complet urmărește examinarea globului ocular, dar și determinarea dioptriilor, astfel că medicul poate prescrie un ochelar adecvat pacientului.

Pentru persoanele în vârstă, care pot avea mai multe afecțiuni oftalmologice, achiziționarea ochelarilor din comerț este și mai gravă. Un ochelar care are dioptrii mai mari decât este nevoie poate să producă un efect de lupă sau să modifice vederea binoculară, spațială și poate să dea dureri de cap, amețeală, stare de greață, nesiguranță la mișcare, situații care pot produce uneori și mici accidentări ale pacienților.