Mâncați ciocolată în mod regulat – studiile arată că acest obicei poate avea efecte benefice pentru sănătatea inimii.
Un studiu publicat în iulie 2020 în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a descoperit că un consum de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână este asociat cu un risc redus cu 8% de boală coronariană. Când această boală progresează și fluxul de sânge către inimă se oprește brusc, se produce infarctul miocardic (atacul de cord).
Cercetătorii au examinat datele din șase studii anterioare cu un total de 336.289 de participanți. Aceștia au furnizat informații despre sănătatea lor și obiceiurile alimentare. Pe parcursul a aproape nouă ani, 14.043 de participanți au dezvoltat boală coronariană și 4.667 au avut un infarct miocardic.
„Studiul nostru sugerează că ciocolata ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge ale inimii”, spune autorul principal al studiului, Chayakrit Krittanawong, MD, de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.
Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că ciocolata – în special cea neagră – conține nutrienți sănătoși pentru inimă. Acești nutrienți includ flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic, care pot ajuta la reducerea inflamației și la creșterea nivelului de colesterol HDL „bun” și împiedică acumularea plăcii în artere.
Totuși, studiul are anumite limitări și este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili câtă ciocolată este recomandată și de care fel.
Dieta și sportul pot ajuta la prevenirea bolilor coronariene
Boala coronariană, numită și boală cardiacă ischemică, este cel mai frecvent tip de boală cardiovasculară. Această afecțiune poate fi un ucigaș tăcut – uneori oamenii nu știu că au boala decât după un atac de cord.
Se dezvoltă de-a lungul timpului când placa (depozite de colesterol și alte grăsimi și substanțe) se acumulează în pereții arterelor care furnizează sânge inimii și restului corpului. Pe măsură ce placa se acumulează, arterele se pot îngusta și se întăresc, reducând fluxul de sânge și, în cele din urmă, taie alimentarea cu sânge a inimii.
Fumatul, lipsa activității fizice, obezitatea și obiceiurile alimentare nesănătoase sunt factori de risc pentru boala coronariană. Simptomele pot include amețeli, slăbiciune, greață, dureri în piept și dificultăți de respirație.