Varianta R.1 a virusului SARS-CoV-2, care a infectat rezidenții și personalul vaccinat al unei case de bătrâni din Kentucky, în aprilie 2021, a fost detectată în 47 de state americane, potrivit datelor.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent că varianta Delta a depășit alte mutații ale SARS-CoV-2, fiind tulpina predominantă în lume. Dar cercetătorii au identificat o altă tulpină, varianta R.1. Aceasta fost responsabilă pentru un număr mic de cazuri de Covid-19 în Statele Unite și în întreaga lume.
Varianta R.1 a virusului SARS-CoV-2 s-a răspândit prin 45 de rezidenți și personalul din casa de bătrâni, după ce un membru al personalului nevaccinat a declanșat infecțiile. Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din Kentucky, acest fapt a avut loc în aprilie 2021.
Detectată prima dată în Japonia
Varianta R.1 nu este o mutație nouă. Ea a fost detectată pentru prima dată în Japonia, anul trecut. Ea a reușit să ocolească protecția anticorpilor prezenți în vaccinarea completă.
Potrivit Outbreak.info, un site care colectează date despre variantele COVID, R.1 a infectat peste 10.567 de persoane din întreaga lume. De asemenea, ea fost detectată în 47 de state americane.
Statul Maryland s-a dovedit a avea cel mai mare număr de cazuri. Aici au fost detectate 399 de cazuri.
În total, 2.259 de americani au fost găsiți cu tulpina R.1, care a fost detectată pentru prima dată în țară pe 15 martie. Ultima oară a fost detectată în SUA pe 6 august și a fost găsită în 0,5 la sută din cazuri, potrivit Newsweek.com.
Outbreak.info a raportat, de asemenea, că tulpina a fost găsită în cel puțin 31 de țări din întreaga lume. A fost identificată inclusiv în China, India și vestul Europei.
Noile mutații din varianta R.1
În ciuda numărului redus de infecții, William A. Haseltine, fost profesor la Harvard Medical School, a declarat că noile mutații găsite în varianta R.1 a virusului SARS-CoV-2 ar putea ajuta la răspândirea ei mai ușor.
Potrivit unui articol din Forbes, Haseltine a spus că cele cinci variații găsite în R.1 pot duce la „rezistență crescută la anticorpi”.
Acest lucru înseamnă că ar putea face varianta mai eficientă la evitarea acelor anticorpi care sunt creați prin administrarea vaccinului și la cei care au fost deja infectați.
R.1 conține mutația W152L într-o regiune a proteinei spike care este ținta anticorpilor care ar putea reduce eficacitatea acestora, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).
Mutația W152L a fost prezentă și într-o variantă minoră a tulpinei Delta, care a fost detectată în India.
R.1 împărtășește, de asemenea, o mutație cu alte variante, și anume C241U, NSP12: P323L și D614G. D614G provoacă infecții crescute, în timp ce nu se știe ce efect au celelalte două. Toate cele trei mutații au fost detectate în tulpini care au înlocuit tulpina inițială Wuhan.
Organizația Mondială a Sănătății continuă să monitorizeze tulpinile COVID-19 și le clasifică în funcție de rata lor de infecții.
Eta, Iota și Kappa au fost recent retrogradate de la a fi „variante de îngrijorare”. Ele au trecut la categoria „variante sub monitorizare”. Asta după ce circulația lor a fost împiedicată de alte variante.
Ce spun cercetătorii despre varianta R.1
Potrivit lui Amesh A. Adalja, cercetător principal la Centrul pentru Securitatea Sănătății al Școlii de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, R.1 este o versiune a virusului SARS-CoV-2 care are mutații asociate cu modificări ale funcției virusului. Astfel, la fel ca în cazul oricărei tulpini noi, R.1 ar putea afecta oamenii diferit față de versiunea originală a virusului.
Identificarea unei noi tulpini nu este neapărat un motiv de panică. Dr. Adalja declară că este puțin probabil ca varianta R.1 să depășească varianta Delta în severitate și transmisibilitate.
„Nu va crea o problemă majoră, deoarece nu are capacitatea de a surclasa Delta”, spune Amesh A. Adalja. „Este foarte greu pentru aceste tipuri de mutații să obțină un punct de sprijin. Mai ales într-o țară care are prezentă varianta Delta”, a adăugat el.